Artikel Clemens van Soest

Clemens van Soest
Sinds de oprichting ben ik betrokken bij wijkorganisatie Buurtactief "Het Oude Dorp".
Buurtactief runt onder meer 't Buurthuis, is bedenker van het monumentenbeleid en heeft gezorgd voor de parkachtige inrichting rond de A4. Nu adviseren we de gemeente bij het van gas los maken van de Oranjewijk.

Beroepshalve ben ik o.a. programmaleider duurzame mobiliteit voor de gemeente Leiden.

Ook ben ik betrokken bij het plaatsen van zonnepanelen bij woningcorporaties in het hele land.

In de jaren 2010-2015 was ik projectleider verduurzaming in Hoek van Holland. Met een vooruitstrevende aannemer heb ik daar twee wijken aangepakt. In een klein wooncomplex hebben we gezorgd dat 50 eengezinswoningen geen aardgas meer nodig hebben. In een grotere wijk hebben we tweehonderd woningen van energielabel F/G naar label A gebracht. We hebben warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen toegepast. En veel isolatie.
Eerlijk is eerlijk: voor de bewoners was het ingrijpend. Maar na afloop waren de meesten heel blij met het resultaat. De huizen zijn nu veel comfortabeler.

Zo heb ik ervaring opgedaan met verschillende vormen van verwarming. Maar de ontwikkelingen gaan heel snel. We gaan daarom een neutrale expert erbij halen voor de Oranjewijk. Die mag ons adviseren wat de beste oplossing is per type woning. En hoe we het kunnen financieren.