Nieuwsbericht ,,Schaam je niet langer, onderneem actie’’

Gepubliceerd op: 08 september 2010 00:00

AlfabetiseringDeze week is het de Week van de Alfabetisering. Wethouder Herbert Zilverentant praat in dit kader met de Leiderdorpse Caroline Goedhart die onlangs met succes een lees- en schrijfcursus bij het ROC afrondde.

Caroline Goedhart is 41 jaar. Op jonge leeftijd werd bij haar ontdekt dat ze moeite had met leren. Ze maakte de overstap naar het speciaal onderwijs. Daar heeft ze 11 jaar op gezeten, uiteindelijk behaalde ze haar vbo-diploma. Caroline was 18 toen ze ging werken. In de avonduren paste ze weleens op bij kleine kinderen. Ze had moeite met voorlezen. ,,Op een gegeven moment dacht ik bij mezelf: dit gaat niet goed. Mijn vader bracht een krantenartikel onder de aandacht dat ging over cursussen bij het ROC’’, vertelt Caroline.

In 2008 meldt de Leiderdorpse zich aan voor een lees-, schrijf- en rekencursus. Ook volgt ze een computercursus. ,,Het voelde goed om weer in de schoolbanken te zitten’’. Caroline benadrukt dat het in deze maatschappij heel belangrijk is om goed te kunnen lezen en schrijven. Wanneer de wethouder vraagt wat de cursus haar gebracht heeft, zegt Caroline: ,,Het heeft mij geholpen bij het schrijven van rapportages voor mijn werk. Ook kan ik nu zelf formulieren invullen en met internet overweg’’.

Knop omdraaien en stappen maken
Caroline benadrukt keer op het keer het belang van goed kunnen lezen en schrijven. Zij heeft zich in het verleden geschaamd en voelde zich regelmatig in een hoek gedrukt. ,,Ik vulde formulieren in met behulp van een spiekbriefje. Soms zagen mensen dit en zeiden tegen mij: ‘Caroline kan je dat dan niet?”  Toen de maat vol was, zette Caroline de knop om en ondernam actie. Het is ook haar advies aan anderen: draai de knop om en zet stappen.’’ 

Kent wethouder Zilverentant zelf mensen met een vergelijkbaar probleem als Caroline? De gemeentebestuurder geeft aan dat niet veel mensen te koop lopen met zoiets. Hij prijst Caroline dan ook dat ze dit interview wil doen. ,,Je kan een voorbeeld zijn voor andere Leiderdorpers die met hetzelfde kampen. Ik vind het knap dat je deze stap hebt gezet. Wellicht moedig je hiermee andere mensen aan om er ook iets tegen te doen.’’

Als blijk van waardering en als dank krijgt Caroline een mooi boekje van de wethouder met wandel- en fietsroutes in Leiderdorp. Caroline geeft op haar beurt een speciale ‘Maak een nieuwe startkrant’ die in de Week van de Alfabetisering (6 t/ m 12 september) huis aan huis wordt verspreid en hopelijk meer mensen aanzet tot het nemen van stappen.