Nieuwsbericht 27 september uilenballen uitpluizen!

Gepubliceerd op: 23 september 2015 12:45

Uilenbal

 

Op zondag 27 september, om 14.00 uur en om 15.00 uur, kunnen jonge en oudere bezoekers in het MEC zelf een uilenbal (braakbal) uitpluizen en de inhoud onderzoeken. Wat bij de eerste aanblik een vies karweitje lijkt, is een fascinerende zoektocht naar de favoriete maaltijd (prooi) van de uil. Vind je schedeltjes van muizen, dan kun je die weer nader bekijken: welke soort muis dan wel? Zijn de botjes eenmaal ontdaan van de haren, dan zijn ze prachtig om te bekijken door een sterke loep.

De Nederlandse Zoogdiervereniging wil ook graag weten welke muizensoorten in de uilenballen terug te vinden zijn. Wil je hierover meer weten, kijk dan onder het kopje 'uilen en muizen' op de website van de zoogdiervereniging. De meeste soorten uilen kunnen twee braakballen per dag uitbraken; sommigen maar één per dag. En tussen het opeten van de prooi en het naar buiten werken van de onverteerbare delen zit ongeveer 20 uur.

Belangrijk: er is een beperkt aantal plaatsen en een beperkt aantal uilenballen, waarvoor wij begrip vragen van bezoekers. Er zijn twee sessies: de eerste om 14.00 uur, de tweede om 15.00 uur. Kinderen kunnen meedoen vanaf 6 jaar (met begeleiding). Deze activiteit is gratis en wordt georganiseerd door de vrijwilligers van het IVN in Leiderdorp. Uilenballen uitpluizen is nummer 37 op de '50-dingenlijst': 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde! IVN-regio Leiden biedt regelmatig activiteiten aan van deze 50-dingenlijst. Kijk ook op www.naarbuiten-regioleiden.nl.

Adres MEC: aan de Van Diepeningenlaan 110, in de Sterrentuin