Nieuwsbericht Nazomer in de heemtuin

Gepubliceerd op: 02 september 2015 23:25

Op zondag 6 september start om 15.00 uur de nazomer- en kunstexcursie door de Leiderdorpse heemtuin.

Laat u rondleiden en ontdek bijzondere planten en de natuurverschijnselen en processen van dit seizoen. Deze keer staan de vruchten en zaden centraal: hoe planten, dieren en mensen elkaar gebruiken, bewust of onbewust, om te reizen en zich te verspreiden. Behalve planten en dieren is er ook aandacht voor de bijzondere en unieke kunstwerken in de heemtuin, die dit jaar alle een verbeelding zijn van het thema 'overbruggen'.
Uw gidsen zijn Aad Rijntalder van het Milieu Educatief Centrum en Aris de Bakker van Stichting Kunst in de Heemtuin. De wandeling start om 15.00 uur bij de hoofdingang van de heemtuin, nabij de kinderboerderij. Deelname is gratis.

Achtergrondinfo
De nazomer is van nature de oogsttijd: de meeste zaden, en de vruchten waarin ze zitten, zijn rijp. Zaden van veel soorten planten hebben aanpassingen waardoor ze meer kans hebben om op een geschikte plek terecht te komen waar ze kunnen kiemen. Andere soorten doen aan 'kansberekening': hoe meer zaden je produceert als plant, hoe groter de kans dat een of meer van je zaden op een geschikte plek belandt. Behalve planten zoemt het in de heemtuin van de insecten die zich verzamelen rond de nazomer-bloeiende planten: allerlei soorten zweefvliegen, hommels, wilde bijen en vlinders.