Nieuwsbericht Activiteiten in het MEC 16 oktober 2011

Gepubliceerd op: 12 oktober 2011 00:00

Op zoek naar paddenstoelen in de Houtkamp

41 zwartwordende_wasplaat_1 kopie
Paddenstoelen zijn een bron van oude verhalen, sprookjes en bijgeloof. Het grootste deel van het jaar leven ze verborgen, als een netwerk van zeer dunne draden onder de grond of in het hout. Plotseling staan ze daar, met hun soms mooie kleuren en aparte geuren en sturen ze miljoenen microscopisch kleine sporen de wijde wereld in.

Op zondag 16 oktober start om 14.00 uur in park De Houtkamp een paddenstoelenwandeling voor jong en oud. De wandeling start bij het Milieu Educatief Centrum en duurt ongeveer 75 minuten.

Er wordt dan onder andere gezocht naar het Vuurzwammetje, de Zwartwordende wasplaat, de Aardtong, de giftige Satijnvezelkop, de Boschampignon… Misschien wordt die dag zelfs de verschrikkelijke Groene knolamaniet gevonden…

Tip: neem een handspiegeltje mee om onder de hoedjes van de paddenstoelen te kijken.

foto: Andre Biemans

 

 

 

 

Kikker-en-egelpad in heemtuin Leiderdorp

Op zondag 16 oktober, van 15.00 tot 17.00 uur is het laatste Kikker-en-Egelpad van dit jaar in de heemtuin van Leiderdorp. Ongeveer 30 kikker- en egelfiguren ‘vertellen’ weer wat er vlakbij te ontdekken is.
Er valt midden in de herfst nog genoeg te beleven: op zoek naar vreemde en mooie paddenstoelen, beestjes uit de ‘onderwereld’, zaden op reis, aparte herfstbladeren, prachtige stinkbessen, de mysterieuze eikelboorder, en nog veel meer.

Tip: maak je eigen herfstkleurenpalet! Maak thuis een kaartje, maximaal A4, met een paar stukken dubbelzijdig (tapijt)plakband erop geplakt. Laat de afdeklaag erop zitten tot je in de heemtuin bent. Op de plaklaag kun je een kleurig palet maken van allerlei kleurige 'stukjes van de herfst', zoals blaadjes en besjes. Die kun je nog een hele tijd bewaren.

Het volgende Kikker-en-Egelpad is pas weer op 15 april 2012.

 

 

 

41 slangen_boa kopieSlangen in het Milieu Educatief Centrum

Slangen eng? Welnee! Het zijn leuke en interessante dieren waar veel over te vertellen valt en ook veel aan te zien is. Misschien durf je er wel een aan te raken, of zelfs te aaien!

Op zondag 16 oktober tussen 15.00 en 16.00 uur kun je kennis maken met deze bijzondere diergroep in het MEC in Leiderdorp.

Medewerkers van de dierenspeciaalzaak ‘Parva’ aan de Herenstraat in Leiden nemen onder andere een Boa constrictor mee. Deze slang behoort tot de wurgslangen en heeft geen giftanden.

Durf jij ook te komen?

 foto: Andre Biemans

Kijk voor meer informatie op www.natuureducatie.nl. Of stel uw vragen via e-mail: mec@natuureducatie.nl, of bel: (071) 5 41 22 16.