Nieuwsbericht Alcohol en tabak? Pas vanaf 18 jaar!

Gepubliceerd op: 20 december 2013 00:00

NIX

De overheid heeft besloten om de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol en tabak per 1 januari 2014 te verhogen naar 18 jaar. Daarnaast zijn jongeren die in de openbare ruimte alcohol bij zich hebben strafbaar. Als een jongere onder de 18 alcohol bij zich heeft of drinkt, bijvoorbeeld op straat en op plekken als een winkelcentrum, station, park, in de horeca of sportkantine, kan een boete verstrekt worden. Dus ook als de fles of het blikje nog dicht is. De hoogte van de boete is vastgesteld op € 45,- voor jongeren tot 16 jaar en € 90,- voor 16- en 17-jarigen. Voor het bij je hebben van tabak krijg je geen boete. Dat is dus anders dan bij alcohol.

Ben je op 1 januari 2014 16 of 17 jaar dan geldt deze nieuwe maatregel ook voor jou totdat je 18 jaar bent. Je mag dus geen zwak- alcoholhoudende drank zoals bier, wijn of mixdranken kopen, sterke drank mocht nooit voor je 18e. Voor verkopers van alcohol en tabak betekent dit dat zij nog vaker naar een ID-kaart zullen vragen om de leeftijd te controleren en zonder ID-check bij jongeren geen alcohol en tabak kunnen verkopen. Verkopers kunnen flinke boetes krijgen als ze toch alcohol en tabak verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Iedereen wil zijn kind zo gezond mogelijk laten opgroeien. De wet helpt ouders daarbij.  Alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen van jongeren en kan leiden tot slechtere schoolprestaties.  Veel jongeren drinken te vroeg, te veel en te vaak alcohol. Dit kan leiden tot ongelukken, overlast, overschrijden van (seksuele) grenzen en alcoholvergiftiging. Daarom is het beter dat jongeren zeker tot 18 jaar geen alcohol drinken.

Praat erover met uw kind en spreek af dat uw kind geen alcohol drinkt en niet rookt tot 18 jaar. U kunt uitleggen dat de wet veranderd is om de gezondheid van jongeren beter te kunnen beschermen. Vertel ook dat uw kind onder de 18 strafbaar is als hij of zij alcohol bij zich heeft in een openbare ruimte en risico loopt om een boete te krijgen. Voor informatie over alcohol, roken en opvoeden kunt u kijken op: