Nieuwsbericht Baanderij wordt geen Bedrijven Investeringszone

Gepubliceerd op: 29 maart 2016 12:15

Er komt geen Bedrijven Investeringszone (BIZ) voor De Baanderij. Te weinig ondernemers op het bedrijventerrein stemden vóór een BIZ. Dat blijkt uit de stemmingsuitslag. Van alle uitgebrachte stemmen is minder dan de wettelijk vereiste tweederde voorstander van een BIZ.

De ondernemers op De Baanderij gingen vorige maand naar de stembus om aan te geven of zij de komende vijf jaar een BIZ willen. De stembus sloot op 29 februari jl.
Er zijn 410 stemformulieren verzonden. In totaal hebben 251 ondernemers (gebruikers en eigenaren) hun stem uitgebracht, meer dan de vereiste 50 procent. Van dit aantal uitgebrachte stemmen moest tweederde vóór zijn om een BIZ te kunnen oprichten, te weten 168. Het waren er minder, namelijk 138 stemmen. Dit betekent dat niet aan de wettelijk vereiste meerderheid wordt voldaan. De Baanderij kan daarmee geen Bedrijven Investeringszone worden.

Voorzitter Wim Laman van de Vereniging BIZ Baanderij en wethouder Kees Wassenaar betreuren de uitslag: "Het is een gemiste kans dat de samenwerking tussen de ondernemers niet tot stand is gekomen. De BIZ is namelijk een goed instrument om daadkrachtig en als eenheid samen te werken en gezamenlijk te investeren in de kwaliteit van het bedrijventerrein."

Investeringen
Met de BIZ werd beoogd als ondernemers gezamenlijk te investeren in de buitenruimte en deze investeringen evenredig over alle ondernemers te verdelen. De gemeente zou hiervoor een opslag op de onroerendezaakbelasting heffen, waarmee de BIZ de collectieve voorzieningen - zoals mobiele surveillance, camerabewaking en uniforme bewegwijzering - kan bekostigen.