Nieuwsbericht Beeldententoonstelling Heemtuin geopend met houten bootbrug

Gepubliceerd op: 02 juni 2015 13:45

Opening tentoonstelling Kunst in de Heemtuin Bootbrug
Wethouder Jeff Gardeniers opende met kunstenaar Ruben la Cruz de expositie 'De Heemtuin verbeeld' door de dragers van een bootbrug aan elkaar te verbinden.

 

Wethouder Jeff Gardeniers heeft zondag 31 mei de achtste 'Heemtuin verbeeld' tentoonstelling officieel geopend. Hij deed dat door twee balken te verbinden waarop houten bootjes waren gemonteerd. Deze bootbrug werd vervolgens te water gelaten in de vijver bij de Waterschapsheuvel in Park de Houtkamp. De bootjes waren tijdens de Dag van het Park door kinderen enthousiast in elkaar getimmerd tijdens een workshop onder leiding van kunstenaarsduo Ruben la Cruz en Karolien Helweg. Het kunstwerk past daarmee precies bij het thema Overbruggen, dat dit jaar als uitgangspunt is gekozen voor de beeldententoonstelling in de Leiderdorpse Heemtuin.

Na de opening werd een uitgebreide rondleiding voor een grote groep belangstellenden gegeven langs de nieuwe beelden in de Heemtuin. Bijna alle kunstenaars waren zelf aanwezig om een toelichting te geven op hun werken.

Overbruggen
De kunstenaars hebben zich dit jaar laten inspireren door het water in de Heemtuin. 'Het gaat ons daarbij vooral om het overbruggen van dat water', vertelde voorzitter Marc Neve van Stichting Kunst in de Heemtuin tijdens zijn openingsspeech. 'Maar ook om het maatschappelijk belang om in het leven van alledag tegenstellingen te overbruggen en toenadering tot stand te brengen. Tussen jong en oud, arm en rijk, groot en klein.'

Pad van kroos
Neve ging tijdens zijn speech ook in op het vele werk dat de kunstenaars in hun werken hebben gestoken. 'Sommige kunstenaars exposeren met bestaand werk, maar veel kunstenaars hebben speciaal voor deze tentoonstelling een beeld gemaakt.' Sommige kunstenaars brachten de afgelopen weken tientallen uren in de Heemtuin door om hun werk te voltooien. De resultaten zijn heel divers. Zo maakte Jos Smink twee armen van gestapelde boomstammen die letterlijk een sloot overbruggen. Kunstenaarsduo Vendel & De Wolf creëerde een pad van kroos. De bootbrug van Ruben la Cruz en Karolien Helweg is geïnspireerd op het feit dat Nederlanders van oudsher behalve bruggenbouwers, ook botenbouwers zijn.

Tentoonstelling
In totaal hebben dertien regionaal en nationaal bekende kunstenaars een bijdrage geleverd aan de tentoonstelling. Naast de al genoemde kunstenaars, zijn dat: Arno Arts, Egied Simons, Kees Bierman, Marian Meerbeek, Mark Oonk, Clara Pouderoijen, Yvonne Halfens en Peter van den Akker.

Rondleidingen
Rondleidingen op aanvraag via info@kunstindeheemtuin.nl.

Locatie
De tentoonstelling is tot eind oktober te zien in de Heemtuin, onderdeel van Park de Houtkamp, in Leiderdorp.

Openingstijden:
- maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur
- zaterdag en zondag van 15.00 uur tot 17.00 uur.