Nieuwsbericht Belangrijke thema's rondom oud en nieuw

Gepubliceerd op: 22 december 2020 15:25

Vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw 2020 – 2021
Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de Spoedeisende Hulp, in de huisartsenposten en voor de brandweer en handhavers. Daarom heeft het Kabinet besloten dat tijdens deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden.

Veilig vuurwerk fop- en schertsvuurwerk afsteken, voorkom ongelukken
Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 mag u wel klein vuurwerk afsteken. Het fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk), zoals sterretjes, fonteinen en knalerwten. Dit type vuurwerk mag iedereen ouder dan 12 jaar het gehele jaar kopen en afsteken. Het wordt daarom onterecht ook wel kindervuurwerk genoemd. Dit type vuurwerk is het minst gevaarlijk, maar toch gebeuren er alsnog regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand.

Eindejaartradities en COVID-19
Uit de gegevens van de GGD Hollands Midden blijkt dat momenteel 80% van de besmettingen plaatsvindt in de privésfeer. Daarom vieren we ook de jaarwisseling dit jaar anders dan anders: in kleine kring met maximaal twee gasten, met het eigen huishouden, online met vrienden. Het aantal coronabesmettingen is te hoog en het risico op besmetting is, zeker in grotere gezelschappen, te groot om dit jaar met de grote groepen en tijdens feesten het nieuwe jaar in te knallen. Een aanpassing nu, biedt perspectief voor een vrijer 2021. Zo doen we er alles aan om het coronavirus eronder te krijgen en gaan we samen hoopvol het nieuwe jaar in. Kijk voor de laatste informatie over het coronavirus in relatie tot de feestdagen op de website van de rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/feestdagen.

Geen spoed, wel brandweer nodig?
Blus kleine buitenbrandjes waar mogelijk zelf en bel het alarmnummer 112 alleen bij spoed of een levensbedreigende situatie. Voor situaties die geen spoed hebben en niet levensbedreigend zijn, maar waar je toch de brandweer ter plaatse nodig hebt, bel je 0900-0904. Is er wel spoed of een levensbedreigende situatie? Bel dan altijd 112. Het telefoonnummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar voor alle niet-spoedeisende meldingen waarbij je de brandweer ter plaatse nodig hebt.

Houdt u een oogje in het zeil?
Een gezellige jaarwisseling maken we met elkaar. Toch ontstaat er elk jaar schade door vernielingen aan materialen. Het schadebedrag kan flink oplopen. Als gemeente verwachten wij de vernielingen te verminderen, door een goede mix van handhaving, preventie en communicatie. Hierbij hebben wij uw hulp hard nodig. Ziet u vernielingen op straat? Bel dan direct 112, de politie kan dan de daders op heterdaad aanhouden. Het schadebedrag verhalen wij direct op de veroorzakers. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Het melden van (vuurwerk)overlast heeft altijd zin! Als door de drukte niet direct actie kan worden ondernomen, helpt het zeker bij nader onderzoek of om een goed beeld te krijgen voor de aanpak op langere termijn.

Vreugdevuren
Een vreugdevuur is een groots door mensen opgebouwd en gecontroleerd vuur om iets te vieren. In de gemeente Leiderdorp zijn evenementen zoals vreugdevuren dit jaar niet toegestaan.

Carbidschieten
Carbidschieten is in de gemeente Leiderdorp niet toegestaan.

Wensballonnen
Het gebruik van de wensballon is niet toegestaan in Leiderdorp. Wensballonnen kunnen brand veroorzaken.

Bent u tijdens de jaarwisseling van huis weg? Laat een bewoonde indruk achter!
Viert u Oud en Nieuw bij familie, vrienden of kennissen, waardoor u niet thuis bent, zorg dan dat de gordijnen zijn gesloten en u licht aanlaat. Een donker huis nodigt inbrekers meer uit. Houd bij bezoek aan familie en vrienden rekening met de coronamaatregelen en de maximaal toegestane aantal gasten van twee.

Houd onze gemeente schoon. Ruim uw (vuurwerk)afval direct op!
Tijdens de jaarwisseling komt er veel vuil op straat. Het is belangrijk dat dit snel weer wordt opgeruimd, zodat het niet eindigt als zwerfvuil. Ondanks het verbod op vuurwerk bestaat er nog steeds een categorie vuurwerk die wel is toegestaan. Ruim dit vuurwerk ook dit jaar direct na het afsteken op, dit voorkomt dat kinderen de volgende ochtend op zoek gaan naar (on)ontstoken vuurwerk.

Oud en nieuw