Nieuwsbericht Bestrijding eikenprocessierups

Gepubliceerd op: 12 juni 2018 10:00

In het voorjaar heeft de gemeente preventief de eikenprocessierups bestreden met een biologisch bestrijdingsmiddel. Inmiddels zijn alle eiken in Leiderdorp gecontroleerd op aanwezigheid van de eikenprocessierups. Bij constatering van de eikenprocessierups wordt deze zo snel mogelijk verwijderd.

Bestrijding gebeurt door middel van een biologisch bestrijdingsmiddel met zogenoemde 'nematoden', bestaande uit minuscuul kleine aaltjes. Verwijdering gebeurt door het mechanisch wegzuigen vanuit een hoogwerker. Deze aaltjes zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en worden met een vernevelend apparaat in de kronen van de bomen geblazen.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De eitjes van deze rups worden vooral in de toppen van de eikenboom gelegd. Van april-begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel. Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Eikenprocessierups

Meld de rups!
Mocht u eikenprocessierupsen zien, dan verzoeken wij u hier melding van te maken via deze link.

 

Eikenprocessierups

Verwarring met spinselmot
Meer informatie over de spinselmot vindt u hier.

 

Blijf op de hoogte van het gemeentenieuws en neem een emailabonnement op onze nieuwsbrief via www.leiderdorp.nl/nieuwsbrief.