Nieuwsbericht Bestrijding eikenprocessierups

Gepubliceerd op: 19 april 2017 10:00

Deze week starten we met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups in de Houtkamp en de Bloemerd. Dit gebeurt door middel van een biologisch bestrijdingsmiddel met zogenoemde 'nematoden', bestaande uit minuscuul kleine aaltjes.

Deze parasieten zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Deze aaltjes worden met een vernevelend apparaat in de kronen van de bomen geblazen. Omdat de parasieten waarmee de eikenprocessierups bestrijd wordt niet tegen daglicht (UV licht) kunnen, vindt de bestrijding plaats tussen 20.00 uur en 07.00 uur. Direct omwonenden ontvangen hierover een bewonersbrief.


De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De eitjes van deze rups worden vooral in de toppen van de eikenboom gelegd. Van april-begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel. Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Eikenprocessierups

Meld de rups!
Mocht u eikenprocessierupsen zien, dan verzoeken wij u hier melding van te maken via deze link.
De gemeente zal de benodigde maatregelen treffen om de rupsen (indien eikenprocessierups) te verwijderen.

 

Eikenprocessierups