Nieuwsbericht Bomen Centrumplein voorbereiden op verplanting

Gepubliceerd op: 30 maart 2011 00:00

Komende week wordt begonnen met de voorbereidingen om 20 bomen te verplanten bij het Centrumplein. De bomen krijgen pas weer een vaste plek als begonnen is met de uitbreiding van de winkelhof. Die staat voor het jaar 2012 gepland, afhankelijk van het verloop van juridische procedures.

 In het afgelopen jaar is in overleg met een werkgroep (bestaande uit een landschapsarchitect, vertegenwoordigers namens omwonenden, Wereldhave en de gemeente) een schetsplan opgesteld voor de inrichting van het projectgebied.  Dit zal eind april/begin mei gepresenteerd worden.

Vooruitlopend op dit plan is het wenselijk dat 20 bomen (15 leilinden, de grote zuilbeuk voor het gemeentehuis, 2 bomen op het Statendaalderplein en 2 bomen bij de Heinsiuslaan) nu al ‘voorbereid’ worden op verplanting. Dit heeft te maken met het feit dat de overlevingskansen dan aanzienlijk worden vergroot. Door een speciale bewerking ontwikkelt het wortelbestand zich verder in een soort bloempot waardoor voedingsstoffen dichter bij de boom opgenomen worden en deze uiteindelijk  makkelijker verplant kan worden.