Nieuwsbericht Brasserie Groep nieuwe eigenaar voormalige informatiecentrum A4

Gepubliceerd op: 15 maart 2018 17:50

Op donderdag 15 maart tekenden de gemeente Leiderdorp en de Brasserie Groep de intentieovereenkomst  voor de verkoop van het A4/HSL-gebouw. Brasserie Groep is de beoogde onderneming die van het voormalige informatiecentrum en het gebied eromheen een fantastische plek gaat maken.

Ondertekening intentieovereenkomst gemeente en Brasserie Groep

"Twaalf jaar geleden zagen wij al de kansen van het prachtige gebied rondom het HSL-gebouw. Bang dat het pand op den duur gesloopt zou worden, trokken we de stoute schoenen aan en stapten naar de wethouders toe. Toen we afgelopen september werden benaderd om het project daadwerkelijk op te pakken, antwoordden we dan ook met een volmondig 'ja'", aldus Johan Klerks en Bob Meijer, eigenaren van de Brasserie Groep.

Compleet nieuw, duurzaam horecaconcept
Johan vervolgt enthousiast: "Met je blote voeten in het gras leer je hier straks hoe kaas wordt gemaakt. We plukken er fruit uit onze eigen boomgaard en informeren mensen over de mooiste fietsroutes. We zien de elektrische bootjes vol families al vanaf de steiger voor het gebouw wegvaren, het Groene Hart of de stad in. Dit wordt de plek waar je in het weekend je vrije uurtjes doorbrengt en vol Hollandse energie weer vertrekt. De plek  waar we de stad en de natuur met elkaar verbinden. Je vindt er rust en reuring. Er is altijd iets te beleven en je proeft er de meest verse producten uit de streek, terwijl je geniet van een magnifiek uitzicht over de polder. Veel mooier wordt het niet."

De voorgeschiedenis
In het convenant 'Verlaagde passage A4-HSL bij Hoogmade' uit 2001 is overeen gekomen dat het eigendom van het A4/HSL-informatiecentrum door de HSL-organisatie (onderdeel Rijkswaterstaat) aan de gemeente wordt overgedragen. Dat is in 2012 gebeurd. Tot begin 2015 (gereedkomen werkzaamheden rijksweg A4) heeft Rijkswaterstaat het pand gebruikt voor informatievoorziening over de A4. In het convenant is bepaald dat het A4/HSL-informatiecentrum een bestemming zal krijgen die is 'gerelateerd aan het Groene Hart'. Van juni 2016 tot en met december 2018 huurt TenneT het pand als informatiecentrum en projectkantoor voor de nieuwe hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV.

In de tussentijd is de gemeente Leiderdorp het traject gestart om de uiteindelijke bestemming van het informatiecentrum 'gerelateerd aan het Groene Hart' uit te kristalliseren. In 2014 heeft de gemeente samen met inwoners van Leiderdorp en andere betrokken partijen het concept "Hollandse Energie" opgesteld voor het gebouw en de omgeving. Het concept beschrijft de belevenis van de bezoeker en geeft richting en inspiratie aan ondernemers om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van het recreatief transferium.

Begin 2016 heeft de gemeente ondernemers in een marktconsultatie gevraagd onder welke condities het voor marktpartijen interessant is om een recreatief transferium te exploiteren. Naast de online vragenlijst, is gesproken met een aantal ondernemers, die eerder interesse in het pand hadden getoond. Hieruit bleek dat de meeste ondernemers het gebouw willen kopen.

Transformatie A4/HSL Informatiecentrum in relatie tot regionale plannen/visies
Binnen de Oude Rijnzone maakt het transformeren van het A4/HSL Informatiecentrum onderdeel uit van het cluster Noordoever Oude Rijnzone. Vanuit de Oude Rijnzone krijgen we een flinke financiële bijdrage om dit project te kunnen realiseren.

In de Leidse Ommelanden behoort het informatiecentrum tot de zogenaamde Landmarks, ofwel bijzondere plekken in het ommeland die de moeite van het bezoeken waard zijn. Deze Landmarks liggen op maximaal 10 km van Leiden. Zij zijn de verbindende elementen in het recreatieve netwerk tussen stad en land. Met een plek binnen de recreatieve routes zorgen ze voor samenhang tussen natuur- en recreatiegebieden in de stadsrand en het Singelpark van Leiden. Dit maakt het voor recreanten en toeristen aantrekkelijker om richting het buitengebied te trekken. Daarmee is het een van de belangrijke projecten uit het Uitvoeringsprogramma Leidse Ommelanden.

Het project maakt ook deel uit van het Uitvoeringsprogramma van het cluster Leidse Regio ten behoeve van het regionale investeringsfonds Holland Rijnland.

De Brasserie Groep
De Brasserie Groep heeft zich met vier goedlopende brasseries in Leiden, Leiderdorp en Valkenburg bewezen als succesvolle horecapartij. Elke brasserie kent een eigen identiteit en is met veel aandacht en originaliteit neergezet door de eigenaren Johan Klerks en Bob Meijer. De stoere Visbrasserie de Poort is gevestigd in een oude Leidse stadspoort met historische Poortwachterszaal én dakterras. Brasserie Park in Leiderdorp is een begrip in de regio en is gehuisvest in een oude boerderij naast een groot park met maar liefst vier aparte zalen en een trouwtuin. Tevens in Leiderdorp staat Brasserie Meelfabriek Zijlstroom, een honderd jaar oude, industriële locatie met grote groene tuin en een kookstudio. Brasserie Buitenhuis is de nieuwste en meest hippe locatie, met retro inrichting en magnifiek uitzicht over het Valkenburgse Meer.