Nieuwsbericht College maakt nieuw detailhandelsbeleid

Gepubliceerd op: 12 juni 2012 00:00

Meer ruimte voor winkeliers 

Op de hoek van de Ericalaan en de Willem-Alexanderlaan mag een supermarkt komen. Met deze keuze is een volwaardige buurtsuper op de Oranjegalerij van de baan. Dat blijkt uit het gemeentelijk detailhandelsbeleid dat het college van burgemeester en wethouders op 4 juni 2012 vaststelde.

 In Leiderdorp Zuid is marktruimte voor een volwaardige buurtsupermarkt. Uit onderzoek kwamen twee potentiële locaties naar voren: de Oranjegalerij aan de Frederik Hendriklaan óf naast het zwembad op de hoek Ericalaan/Willem-Alexanderlaan.

De Oranjegalerij kampt al jaren met leegstand. Vestiging van een volwaardige buurtsuper zou het buurtwinkelcentrum kunnen versterken, maar dan zou het oppervlak flink moeten groeien. Pogingen van diverse marktpartijen om de Oranjegalerij te vergroten hebben tot nu toe echter geen haalbaar plan opgeleverd. Het college kiest daarom voor de locatie naast het zwembad. Deze plek is goed bereikbaar en biedt voldoende ruimte voor extra parkeermogelijkheden. Burgemeester en wethouders verbinden wel voorwaarden aan de vestiging van een buurtsupermarkt. De supermarkt wordt maximaal 1500 m2, net iets groter dan de supermarkt op Santhorst. Op de Oranjegalerij blijven winkeltjes mogelijk, maar zullen ook andere functies mogelijk worden gemaakt.

Baanderij
Een andere knoop die werd doorgehakt is de verbreding van het winkelaanbod op de Baanderij. Het college wil daar een beperkte brancheverruiming toestaan. Grote winkels in de branche sport/leisure en winkels als Piet Kerkhof en Action zijn voortaan toegestaan. Dergelijke bedrijven moeten wel aantonen dat zij niet in een bestaand winkelcentrum zoals Winkelhof terecht kunnen. De nieuwe winkels mogen gezamenlijk maximaal 4000 m2 zijn, met een ondergrens per bedrijf van 1000 m2. Met deze voorwaarden wil het college de bestaande winkelstructuur in Winkelhof beschermen.

WOOON
Op woonboulevard WOOON zijn nu alleen woonwinkels van meer dan 1000 m2 toegestaan. Om de woonboulevard te versterken, gaat het college ook kleinere speciaalzaken toestaan. Het gemeentelijk detailhandelsbeleid staat op de agenda van de gemeenteraad van 2 juli. Commissie ruimte bespreekt het nieuwe beleid op 19 juni.