Nieuwsbericht Colleges Leiderdorp en Leiden ontmoeten raad van bestuur van de Alrijne Zorggroep

Gepubliceerd op: 24 november 2014 13:00

Dinsdag 18 november waren de colleges van burgemeesters en wethouders van Leiden en Leiderdorp op bezoek bij de raad van bestuur van de nieuwe Alrijne Zorggroep. De geplande college ontmoeting tussen beide gemeenten werd benut om te spreken over de fusie tussen de Rijnland Zorggroep (met o.a. het Rijnland ziekenhuis Leiderdorp/Alphen en verpleeghuis Leythenrode) en het Diaconnessenhuis in Leiden.

Deze fusie en de oprichting van een vitaliteitscluster vanuit de economische agenda voor de Leidse regio, waren voor beide colleges en de raad van de bestuur een goed argument om elkaar in deze samenstelling te ontmoeten. Het was een geslaagde en inspirerende ontmoeting. De raad van bestuur legde uit dat gekozen is voor een fusie, omdat op deze manier de zorg voor de inwoners uit de regio gewaarborgd blijft. Tevens zorgt de fusie ervoor dat werkgelegenheid in de regio behouden blijft. In totaal werken er na de fusie zo’n 4.000 mensen bij de Alrijne Zorggroep. Er is gesproken over alle stappen die genomen zijn om te komen tot een fusie. Daarbij werd ook ingegaan op de cultuurverschillen tussen beide organisaties, de eigenheid van de diverse locaties en de keuze voor de naam van de nieuwe organisatie. De colleges wilden op hun beurt weten wat de fusie voor gevolgen heeft voor hun inwoners. 

Naast de fusie is gesproken over de openbaar vervoersvoorziening in de gehele regio: van Katwijk tot Alphen aan den Rijn. Door de fusie zal een aantal specifieke functies op 1 locatie worden aangeboden. Dat betekent dat patiënten en hun bezoek dan tussen locaties moeten reizen. De raad van bestuur heeft de gelegenheid te baat genomen om aandacht te vragen voor een goede bereikbaarheid van alle ziekenhuislocaties.

Ook zijn de gevolgen van de decentralisatie van zorg naar de gemeenten besproken. Het was een geslaagde ontmoeting die eens temeer aangeeft hoe belangrijk de contacten tussen de colleges en bedrijven en instellingen is. Samenwerken en verbinden leidde in dit geval tot een inspirerende ontmoeting.

Ontmoeting