Nieuwsbericht CONTROLE HONDENBELASTING

Gepubliceerd op: 18 mei 2016 11:45

Binnenkort gaat de huis-aan-huis-controle van start op het houden van honden binnen de gemeente Leiderdorp. De controle is bedoeld om te onderzoeken of uw hond is aangemeld voor de hondenbelasting. Eigenaren die geen hondenbelasting voor hun hond hebben betaald, krijgen nu de kans dat alsnog te doen. De controle start op 30 mei 2016.

Aangifte verplicht
Elke inwoner van Leiderdorp die één of meer honden houdt, is wettelijk verplicht om zijn hond(en) aan te melden door middel van het doen van aangifte. U moet ook aangifte doen als er een hond bijkomt. Uit het oogpunt van rechtsgelijkheid ziet de gemeente erop toe dat iedereen aan deze belastingplicht voldoet.
Het niet aangeven van een hond(en) kan verhoging van de aanslag tot gevolg hebben.
U kunt dit voorkomen door uw hond(en) vóór de controle aan te geven.

Controleurs op pad
De controleurs controleren alle woningen in de gemeente, zowel overdag als 's-avonds. De controleur zal u vragen of u een hond hebt en of u houder bent van de hond. Wanneer de controleur vermoedt dat er een hond op een adres aanwezig is en er is niemand thuis, laat de controleur een informatiebrief met een aangifte achter in uw brievenbus. De hondencontroleurs kunnen zich legitimeren met een legitimatiebewijs van de gemeente Leiderdorp.

Snel nog even uw hond aangeven
Dat kan op verschillende manieren:

 • Via de post:
  U kunt het aangifteformulier telefonisch aanvragen bij het Serviceplein van de gemeente Leiderdorp onder telefoonnummer 071 54 58 500. Het ontvangen aangifteformulier dient u dan zo spoedig mogelijk in te vullen en op te sturen naar de gemeente;
 • Elektronisch aanmelden via DigiD:
  U kunt uw hond ook via de beveiligde internetomgeving digitaal met behulp van Digid aanmelden via https://gemeentewinkel.leiderdorp.nl/producten/hondenbelasting;
 • Persoonlijke aangifte:
  U kunt natuurlijk ook aan de balie van het gemeentehuis aangifte doen of het aangiftebiljet bij de balie van het gemeentehuis aan de Willem- Alexanderlaan 1 te Leiderdorp afgeven.

Tarieven hondenbelasting belastingjaar 2016:

 • voor een eerste hond € 86,09;
 • voor een tweede hond € 151,66;
 • voor iedere hond boven het aantal van twee € 219,05;
 • voor honden gehouden in een kennel die zijn geregistreerd bij de Raad van beheer op kynologisch gebied in Nederland, € 514,92 per kennel per jaar.