Nieuwsbericht De week van… Jeannette Hofman-Züter (raadslid GroenLinks)

Gepubliceerd op: 02 juni 2021 09:35

Leiderdorp telt 21 raadsleden: gewone Leiderdorpse inwoners die gekozen zijn als lid van de gemeenteraad. Wat maken ze mee? Wat beweegt hen? Wekelijks vertelt één van de raadsleden over het leven als raadslid in Leiderdorp.

Merkwaardige job
Vandaag was het dan zover. Jaargang '64 mocht zich aanmelden voor vaccinatie en als dit stuk gepubliceerd wordt heb ik de eerste prik gehad. Ik werd daar best een beetje emotioneel van. Het raakte mij meer dan ik had verwacht. Ik werk niet in een vitaal beroep, wel al meer dan een jaar vanuit huis. Gelukkig zijn mijn kinderen en ik gezond en ook in mijn omgeving is iedereen gezond gebleven, of heeft corona zonder veel gedoe doorstaan. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

En toch heeft dit gekke jaar thuis kennelijk meer stress opgeleverd dan ik zelf wist. Hoeveel erger moet dat dan zijn voor die mensen die wel een vitaal beroep hebben en in de frontlinies staan? En voor die mensen die in het ziekenhuis terecht zijn gekomen en met de langetermijngevolgen leven of erger nog, dierbaren moeten missen. Corona heeft ons allemaal geraakt, en ook veranderd. Wij hebben geleerd digitaal te communiceren, maar ook dat dat de 'arm om de schouder' niet kan vervangen.

Raadslid in coronatijd is een merkwaardige job. Wat doet een gekozen volksvertegenwoordiger als er geen echt contact met 'het volk' mogelijk is. En met collega raadsleden? Uiteraard gebruikt ook een raadslid dan de digitale snelweg. En dat gaat goed, maar behelpen is het wel.

Het lijkt erop dat de crisis wat beheersbaarder gaat worden. Ik hoop dat met de beheersbaarheid het persoonlijke contact weer terug komt. En dat wij lering trekken voor een volgende keer die er hopelijk nooit komt. En dat wij de goede dingen, zoals minder files, minder fijnstof, minder stikstof en CO2, maar ook de flexibiliteit die wij hebben getoond, niet vergeten, en meenemen naar de tijd erna. Naar het nieuwe normaal.

Tot het zover is hoop ik dat wij elkaar digitaal 'vasthouden' tot echt contact, in veiligheid, weer mogelijk is!

Jeannette Hofman