Nieuwsbericht De Week vd archeologie in Leiderdorp en in de regio

Gepubliceerd op: 07 september 2009 00:00

In de buurt van Katwijk en Leiderdorp worden rond de voormalige loop van de Oude Rijn overal vondsten gedaan van kleine nederzettinkjes op de oever- en strandwallen uit de IJzertijd. Echte dorpen waren er nog niet, die kwamen pas met de komst van de Romeinen. De Oude Rijn vormde de grens van het Romeinse Rijk. Ook in de Vroege Middeleeuwen was de streek bewoond. Er ligt dus een rijke historie verborgen in de grond! De Week van de archeologie graaft deze historie op met tentoonstellingen, muziek, activiteiten, theater en lezingen. Van 12 tot en met 20 september in Leiderdorp, Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg!

Een greep uit het programma:

12 september - Start van de Week van de archeologie door burgemeester Zonnevylle van Leiderdorp

Op zaterdag 12 september om 12.00 uur geeft burgemeester Zonnevylle van Leiderdorp op het Samsomveld in Leiderdorp het startsein voor de Week van de archeologie. Hij doet dit door het kunstwerk te onthullen van Nico Parlevliet, dat hij speciaal maakte voor het Sam- somveld (Hoogmadeseweg). Het kunstwerk verwijst naar het levendige verleden van het Samsomveld; hieronder ligt het vroegmiddeleeuwse Leiderdorp! Daarna wordt aan de Oude Rijn (naast Achthovenerweg 28) het tweede werk van Nico Parlevliet onthuld. Dit werk is geïnspireerd op de Limes, de grens van het Romeinse Rijk, die langs de Oude Rijn liep.

Opgravingsfoto's uit de jaren veertig in Valkenburg

Op zaterdag 12 en zaterdag 19 september zijn van 10.00 tot 12.30 uur in het Toren Museum Valkenburg opgravingsfoto's te zien uit de jaren veertig. Er was al lange tijd bekend dat er om en nabij Valkenburg Romeinen hebben gewoond. Echte zekerheid hierover kreeg Prof. Dr. A.E. van Giffen (1884 - 1973) door opgravingen die hij in de jaren veertig verrichtte. Van deze opgravingen zijn schitterende foto's gemaakt, die nu tentoongesteld zijn in het Toren Museum. Daarnaast zijn er ook Romeinse voorwerpen te bewonderen die tijdens opgravin-gen zijn gevonden. En klim ook eens naar boven! Vanaf de trans is er een fantastisch uit-zicht.

Kinderactiviteit in Leiderdorp: Doe mee in de prehistorie!

Hoe ging het er aan toe in de prehistorie? Op het Samsomveld (Hoogmadeseweg) kun je op woensdag 16 september tussen 11.00 en 16.00 uur samen bouwen aan een prehistorische hut. En hoe maak je eigenlijk vuur zonder lucifers of een aansteker? Als het vuurtje eenmaal brandt kun je de heerlijkste prehistorische gerechten maken. Ook kun je gereedschap maken van vuursteen en spelen op muziekinstrumenten uit een ver verleden.

Bij het hutten bouwen kunnen per half uur maximaal 15 kinderen meedoen.

Slot van de Week van de archeologie: Anderland van Theatergroep Aardlek

Voorstellingen om 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00 uur

Op 20 september sluit Theatergroep Aardlek op het Samsomveld in Leiderdorp de Week van de archeologie af met het stuk Anderland. Is er een huis als je er aan kunt bellen? Als je er weg kunt lopen? Als je er kunt schuilen? Wat doet je huis als je er niet bent? Is het dan nog je huis? Anderland is een wereld op zich. Een wereld waar het eigenwijze stilletjes triomfeert over de gewoontes van Jan Alleman. De momenten van herkenning en vervreemding wisse-len elkaar af. Anderland is een performance waarin je kunt kiezen tussen wortelen en ontwor-telen en tussen inwonen en uitwonen. Even snel als deze plek een menselijke vorm heeft gekregen, verdwijnt hij ook weer. Maar van wie was de voortuin waar je doorheen liep eigen-lijk? Een plek die alleen bestaat als je er zelf bent.

Elk half uur start een voorstelling van 25 minuten, toegang gratis. Entree: School-straat/Plantage

Met de boot vanuit Katwijk naar de voorstelling:

Afvaartplek: Prins Hendrikkade (aankomst: Bruggestraat, Leiderdorp)

Vertrek: 13.00 uur. N.B.: een kwartier van te voren aanwezig zijn! Vanaf afvaartplek Prins Hendrikkade tien minuten van te voren instappen, vertrekt om 13 uur een boot naar Leider-dorp voor de voorstelling (aankomst Bruggestraat).

Aanmelden: tot 18 september 16.00 uur kunt u zich aanmelden bij de gemeente Katwijk, Jaco van der Bent, 071 - 4065630 of via mail j.vanderbent@katwijk.nl vol =vol!

Kosten: € 5,-, vooraf te voldoen bij de gemeente Katwijk

Het complete programma is te vinden op www.kunstgebouw.nl/weekarcheologie (directe link in de rechtermarge). Voor het uitgebreide programma in Leiderdorp: zie de bijlage in de rechterkolom. Ook de Leiderdorpse fietsroute treft u in de rechterkolom als bijlage aan.

afbeelding Bureau Prae