Nieuwsbericht Deel 5. Gevaarlijke stoffen door buisleidingen

Gepubliceerd op: 22 september 2010 00:00

Iedereen gebruikt dagelijks producten die zijn gemaakt met gevaarlijke stoffen. Denk aan uw tandpasta, medicijnen, het biertje dat u drinkt en de verf die u gebruikt om dat leuke kastje te schilderen. Om deze producten te maken, zijn bijvoorbeeld ammoniak en chloor nodig. Ook moet overal in Nederland getankt kunnen worden, waardoor LPG, benzine en gas verkrijgbaar moet zijn.

In Nederland ligt ongeveer 18.000 km aan buisleiding voor vervoer van gevaarlijke stoffen. Het gaat vooral om aardgas en brandbare vloeistoffen. Ook in de gemeente Leiderdorp liggen buisleidingen. Buisleidingen zijn een relatief veilige en betrouwbare manier van transport. Risico’s op het vrijkomen van giftige- of brandbare stoffen of een explosie ontstaat bij beschadiging van de buisleiding.

De kans dat er iets gebeurt met een buisleiding is klein. Buisleidingen worden van binnenuit beschermd tegen roestvorming (corrosie) waardoor lekkage wordt voorkomen. De grootste kans op beschadiging van buisleidingen komt door menselijk handelen. Projectontwikkelaars of aannemers zijn verplicht een vergunning aan te vragen als ze willen gaan heien of graven. De gemeente Leiderdorp heeft inzicht in de ligging en inhoud van de buisleidingen. Ook al is de kans op een incident klein, mocht het gebeuren dan s het belangrijk dat u weet wat u moet en kunt doen.

Wordt u in een noodsituatie aangeraden enige tijd binnen te blijven, dan is het handig diverse spullen in huis te hebben. Op www.denkvooruit.nl/noodpakket/ staat een overzicht. Als een noodsituatie plaatsvindt, dan ontvangt u hierover informatie via omroep West (89,3 FM).

Meer informatie over wat de overheid doet en wat u moet doen bij een incident met gevaarlijke stoffen bij u in de buurt, vindt u op www.leiderdorp.nl /Wonen & Leven/ veiligheid.