Nieuwsbericht Demonstratie vogels opzetten in het MEC

Gepubliceerd op: 23 februari 2011 00:00

Ransuil, opgezetIn het Milieu Educatief Centrum wordt zondag 27 februari van 14.00 – 16.00 uur gedemonstreerd hoe vogels worden geprepareerd en opgezet. Aan preparateur Ruud Simons kunnen tijdens de demonstratie vragen gesteld worden, bijvoorbeeld over het goed houden van kleuren en veren.

Simons is zeer bedreven in het opzetten van dieren in een natuurgetrouwe houding. Zo lijkt de ransuil op de foto bijna weer tot leven te komen. In het MEC zijn verschillende dieren te bewonderen die door de preparateur uit Noordwijkerhout zijn opgezet.

Het tentoonstellen van opgezette dieren in een natuurcentrum was lange tijd niet zo  gebruikelijk. Maar vandaag de dag zijn steeds vaker weer zogenaamde diorama’s (kijkkasten) te zien waardoor dieren van dichtbij en goed zijn te bekijken.

Jonge kinderen vragen soms nog wel eens of een opgezette vogel echt is en of het dan niet zielig is. Vogels en de meeste andere dieren mogen alleen worden opgezet als ze een natuurlijke dood zijn gestorven of door een ongeval zijn dood gegaan. Het tentoonstellen en het in bezit hebben van opgezette dieren is aan strenge regels gebonden. Een vergunning is verplicht.

De toegang tot het MEC is zoals gewoonlijk gratis, evenals de demonstratie.

Het MEC is te vinden in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110-E in Leiderdorp. Kijk voor meer informatie op www.natuureducatie.nl