Nieuwsbericht Demonstreren staat vrij

Gepubliceerd op: 06 april 2012 00:00

Iedereen in Nederland mag demonstreren, dat staat vrij. Het is een grondrecht van iedere burger en daar moeten we zorgvuldig mee om gaan. Helaas blijkt niet iedereen even zorgvuldig met dit recht om te gaan. Het moet namelijk geen excuus worden om bijvoorbeeld een rel te gaan schoppen. Dat is jammer voor iedereen, van organisator tot deelnemer en van toeschouwer tot politieagent.

Rellen veroorzaken hoort namelijk niet bij het recht op demonstratie. Er zijn bepaalde spelregels om een demonstratie goed te laten verlopen. Dit is zowel in het belang van de demonstranten als van de politie. De politie kan bijvoorbeeld vragen naar het kennisgevingformulier en identiteitsbewijs. In het uiterste geval kan de burgemeester beperkingen en voorwaarden opleggen of zelfs een demonstratie beëindigen indien dit in het belang is van de volksgezondheid, verkeersveiligheid of openbare orde.

Ben je van plan om te demonstreren? Dan kun je dat van te voren aanmelden via het kennisgevingformulier waarop alle spelregels staan vermeld voor het houden van een betoging.  Dit formulier is te vinden als bijlage in de rechtermarge.