Nieuwsbericht Energiebesparing door warmte- en koudeopslag

Gepubliceerd op: 14 september 2011 00:00

Het nieuwe gemeentehuis is voorzien van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Er is FSC hout gebruikt en er komen windturbines op het dak. De klimaatbeheersing in het gebouw wordt geregeld door warmte- en koudeopslag .

betonkernactivering kopie

betonkernactivering

In het gebouw is betonkernactivering aangelegd, dat zorgt voor een behaaglijke klimaatbeheersing. Betonkernactivering is het verwarmen of koelen van een ruimte door water door leidingen te pompen. Deze leidingen zijn verwerkt in de betonnen constructie van het nieuwe gemeentehuis. De betonkernactivering werkt samen met een warmte-koudeopslag. Hierbij wordt grondwater in de dieper liggende bodem gebruikt als energiebuffer. In de winter wordt  “warm” water, uit de warmtebron, door het gebouw gepompt waarna het afkoelt tot “koud” water. Dit koude water stroomt terug in de koudebron. In de zomer wordt “koud” water, uit de koudebron rondgepompt. Wanneer het water opwarmt, wordt het weer geïnjecteerd in de warmtebron. Dit is een 24-uurs proces. Er zijn dus geen cv-radiatoren, de betonnen constructie werkt nu als één grote “radiator”.

Het gebouw is zo goed geïsoleerd, dat er weinig energie verloren gaat. Op deze manier is het gebruik van recyclebare verwarmings- en koelbronnen een aanzienlijke kostenbesparing.

Meer foto’s en informatie over het nieuwe gemeentehuis vindt u op www.leiderdorp.nl/gemeentehuis .