Nieuwsbericht Financiële tegemoetkoming energieprijzen

Gepubliceerd op: 24 december 2021 09:25

De energierekeningen stijgen sterk, omdat de afgelopen tijd gas en olie wereldwijd fors duurder zijn geworden. In december 2021 heeft het rijk bekendgemaakt dat er financiële compensatie komt als tegemoetkoming. De gemeente krijgt hier vragen over van inwoners. Daarom leggen wij graag uit waar wij op dit moment van op de hoogte zijn.

Regelingen
De compensatie van het rijk bestaat uit verschillende regelingen:
1. Verlaging energiebelasting
Deze regeling wordt landelijk uitgevoerd en geldt voor alle huishoudens in Nederland. De belasting op uw energierekening wordt in 2022 eenmalig verlaagd. Dit ziet u vanzelf op uw afrekening. Meer informatie over de verlaging van energiebelasting vindt u op de website van Milieu Centraal.

2. Gemeentelijke regelingen verlagen energierekening
Er komen regelingen om de energierekening te verlagen voor huishoudens met een kleinere beurs en een hoge energierekening. Het rijk moet de gemeenten nog vertellen wat de regels van deze regelingen zijn. De gemeente zal de komende periode werken aan het vaststellen wie binnen deze doelgroep valt en hoe de middelen ingezet kunnen worden. Valt u binnen de doelgroep? Dan zal de gemeente actief contact met u zoeken. Wilt u zeker weten dat u op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen, abonneert u zich dan op de digitale nieuwsbrief van de gemeente.

Bespaartips
Als u nu al graag aan de slag wilt met het verlagen van de energierekening, kunt u meedoen met de gemeentelijke actie bespaarteGOED. U kunt kleine, energiebesparende producten gratis ontvangen tot maximaal €75. Met deze producten kunt u uw energieverbruik omlaag brengen en daarmee uw energierekening. De actie kunt u vinden op www.goedleiderdorp.nl en is voor iedereen die niet heeft meegedaan met de vorige actie van 2020-2021.

Heeft u betalingsachterstanden?
Op deze pagina vindt u meer informatie over waar u terecht kunt voor vragen of ondersteuning. Via geldfit kunt u ook een test doen voor gericht advies.