Nieuwsbericht Fotowedstrijd Bijenlandschap

Gepubliceerd op: 03 mei 2016 15:30

Bij
Goudpootzandbij


Eindelijk is het voorjaar doorgebroken, en komt alles in bloei. Dat is goed nieuws voor de bijen. Bijen hebben bloemen nodig, het hele jaar door.
Fotografeer uw bijentuin, bijenlandschap, bijen op bloemen, of juist het beleven, het genieten ervan. Stuur uw mooiste foto uiterlijk zondag 5 juni in voor de fotowedstrijd Bijenlandschap. De beste twee foto's uit iedere categorie winnen mooie bijenprijzen.

Hoe doe je mee?
Ga op onderzoek uit in (gevel)tuinen, bermen, parken of buitengebied en scoor een bij, een hommel, kleurrijke bloemen of een moment van genieten in mooi bijenlandschap. U kunt meedoen in drie categorie├źn. Voor kinderen is er een aparte categorie. Stuur je foto tot en met zondag 5 juni in via www.bijenlandschap.nl.

Op 9 juni gaat de jury aan de slag om de winnende foto's per categorie te kiezen. Naast compositie, belichting en creativiteit gaat het er om dat de foto mensen enthousiast maakt over de bij (en andere bestuivers) zodat ze zich willen inzetten voor een bijvriendelijk landschap. Een groot aantal foto's zal na de zomer worden tentoongesteld in gemeentehuizen en andere geschikte locaties.

Help de bij
In de regio Land van Wijk en Wouden en rond Leiden, Alphen en Zoetermeer werken imkers, boeren, overheid, inwoners , wetenschap, Naturalis en Stichting Land van Wijk en Wouden in de Groene Cirkels Bijenlandschap samen aan een netwerk van bloemrijke verbindingen en nestgelegenheid voor bestuivers. Dat is nodig, want het gaat niet goed met de bij. Als je weet dat 70% van onze landbouwgewassen afhankelijk is van bestuiving, dan is begrijp je dat we iets moeten doen.

Ook u kunt helpen, met bloemen en bijvoorbeeld bijenhotels. U vindt op www.bijenlandschap.nl informatie over welke bloemen echte bijenlokkers zijn, en hoe u kunt zorgen voor nestgelegenheid. Bijen zijn trouwens niet als wespen, ze zijn alleen geïnteresseerd in stuifmeel en nectar. Ze komen niet op uw eten af, en steken alleen als je er bijvoorbeeld op gaat zitten. Maar daar zijn ze veel te snel voor!

Agenda met bijenactiviteiten in de regio
De fotowedstrijd is onderdeel van de campagne Bijenlandschap. Op www.bijenlandschap.nl houden we ook een agenda vol leuke bijenactiviteiten in de regio voor u bij: natuurwandelingen, workshops bijenhotels maken, bloemen- of insectenexcursies, lezingen, open dagen, etc.