Nieuwsbericht Geen oliebollenvet door gootsteen of toilet

Gepubliceerd op: 23 december 2015 08:30

Logo niet in het riool

Oliebollen, wie houdt er niet van? Ieder jaar gaan we massaal aan de slag om deze lekkernij voor de feestdagen te bakken, maar waar laat je het vet? Tijdens Kerstmis en met Nieuwjaar spoelen Nederlanders massaal frituur- en oliebollenvet door de gootsteen of de wc. Lekker makkelijk, maar het kost de waterschappen elk jaar miljoenen euro's om al dat vet uit het water te filteren.

Het vet dat overblijft na het bakken van oliebollen of andere lekkernijen veroorzaakt verstoppingen in de riolering. Zowel vast als vloeibaar vet gaat namelijk klonteren en stollen als het in het rioolwater terecht komt. Daarnaast raakt de waterzuiveringsinstallatie in uw woongebied overbelast. Dat kan worden voorkomen door het gebruikte vet in een melkpak of fles te doen en af te voeren als gewoon afval of in te leveren bij de milieustraat.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeenten Leiden, Leidschendam, Voorburg, Zoeterwoude, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Wassenaar hopen dat u met de feestdagen het oliebollenvet niet door de gootsteen of het toilet wegspoelt. Afgezien van de belasting voor het milieu kost de verwerking van vetresten ook meer geld. Daarom, geen oliebollenvet door gootsteen of toilet.

Tip: Giet vetresten terug in een plastic fles of in een leeg pak melk en doe het in de vetrecyclecontainer (onder meer te vinden bij de milieustraat)! Klein restje in de pan? Veeg het weg met keukenrol!

Wil je weten wat er nog meer niet in het riool mag? Neem dan een kijkje op www.nietinhetriool.nl.

Oliebollen