Nieuwsbericht Gemeente biedt scholen verkeerslessen dode hoek aan

Gepubliceerd op: 14 oktober 2009 00:00

Ze wisten al wel dat ze als fietser altijd rechts achter een vrachtwagen moeten blijven; de leerlingen van groep acht van de Kastanjeschool hebben hun verkeersdiploma immers al op zak.  Maar om het verkeer nu eens te bekijken vanuit een cabine van een truckchauffeur, maakte maandagochtend toch wel indruk.

De verkeersles dode hoek van Veilig Op Weg is op initiatief van de gemeente Leiderdorp  aangeboden aan scholen die in de buurt van rijksweg A4 zijn gevestigd. De A4 wordt verbreed en verdiept aangelegd. Sinds 1 september wordt hieraan gewerkt. Vrachtwagens rijden af en aan met bouwmaterialen. Om kinderen, met name de schoolgaande jeugd op de fiets, enigszins voor te bereiden op het vrachtverkeer worden op de basisschool aan de  Kastanjelaan, de Koningin Juliana School en op de Willem de Zwijgerschool extra verkeerslessen gegeven met als thema de dode hoek. Het bestaat uit theorie en een praktijkgedeelte.

Veilig op Weg
Erik Koelewijn bestuurt de Veilig Op Wegtruck en bezoekt jaarlijks 200 scholen in Nederland. Hij heeft zelf ruime ervaring als vrachtwagenchauffeur. ,,Ik kom het helaas nog maar al te vaak tegen dat mensen rechts van mijn vrachtwagen staan en dat ik ze slecht kan zien. Ik heb alle noodzakelijke- en wettelijk verplichte spiegels op mijn wagen zitten en zelfs een camera die meekijkt, maar dan nog blijft het oppassen geblazen!

Voorrang krijgen, niet nemen
De leerlingen van groep 8  mogen zelf een kijkje nemen in de cabine. Scholiere Praida fungeert even als ‘fietser' en wordt gesommeerd rechts van de vrachtwagen te gaan staan. Of Ferin achter het stuur zijn klasgenootje ziet? ,,Nee", klinkt het direct. Hij moet zijn duim opsteken wanneer dit wel het geval is. Praida is dan al meters naar voren gelopen, ver voorbij de voorkant van de truck. ,,In principe heeft een fietser die rechtdoor gaat voorrang op afslaand verkeer, maar voorrang moet je krijgen en niet nemen. Neem zeker bij vrachtwagens niet het risico, want je belandt zo tussen die enge, grote wielen'', drukt Erik Koelwijn de scholieren nog eens op het hart.

De 11-jarige Asa neemt alles goed in zich op evenals klasgenootje Eline. Beiden rijden iedere dag langs het A4-bouwterrein en beamen dat ze goed moeten opletten. ,,Ik blijf altijd achter die grote vrachtwagens en tot nu toe heb ik gelukkig nog nooit iets akeligs meegemaakt'', aldus Eline. ,,Ik zorg echt wel dat ik er een paar meter achter blijf.''

Foto: Erik Koelewijn van Veilig Op Weg wijst de leerlingen van groep 8 op het beperkte zicht dat een vrachtwagenchauffeur heeft