Nieuwsbericht Gemeente maakt beleid over openbare oplaadpalen

Gepubliceerd op: 29 juni 2016 10:25

Uitlaatgassen zijn de belangrijkste bron van lokale luchtverontreiniging. De overstap naar elektrisch vervoer kan de luchtkwaliteit verbeteren. Daarom wil Leiderdorp openbare oplaadpalen stimuleren. Ze ontwikkelt daarvoor momenteel beleid.

Wat wordt het beleid?
De gemeente Leiderdorp gaat voor het plaatsen, exploiteren en beheren van openbare oplaadpalen toestemming geven aan marktpartijen. Particulieren kunnen dan een openbare oplaadpaal aanvragen bij een marktpartij. Een marktpartij beoordeelt de aanvraag en vraagt toestemming (vergunning) aan de gemeente voor het plaatsen, exploiteren en beheren van de openbare oplaadpaal. Na plaatsing is de openbare oplaadpaal eigendom van de marktpartij en de particulier betaalt voor het gebruik van de oplaadpaal aan de marktpartij.

Voorwaarden
Omdat oplaadpalen in de publieke openbare ruimte staan, stelt de gemeente wel een aantal voorwaarden aan onder andere de locatie van de oplaadpaal. Zo dient een openbare oplaadpaal op een parkeerplaats op de openbare weg en niet op eigen terrein te komen. Ook mag de oplaadpaal niet direct voor een woning worden geplaatst. Tevens staat een oplaadpaal op maximaal 200 meter hemelsbreed van een woning.

Vanaf wanneer kunt u een openbare oplaadpaal opvragen?
De gemeente is nog in gesprek met marktpartijen die interesse hebben om openbare oplaadpalen in Leiderdorp te gaan plaatsen, exploiteren en beheren. Zodra we een overeenkomst hebben gesloten met een marktpartij, kunnen oplaadpalen bij de marktpartij worden aangevraagd.
Vooralsnog gaan we er vanuit dat de eerste aanvragen deze zomer kunnen worden ingediend.

Waar mogen openbare oplaadpalen komen?
De gemeente heeft geĆÆnventariseerd op welke locaties volgens haar voorwaarden oplaadpalen mogelijk zijn. Deze locaties vormen straks het speelveld waar een laadpaal mag worden geplaatst wanneer er een aanvraag wordt ingediend. Per locatie worden er 2 parkeerplaatsen exclusief gereserveerd voor elektrische auto's. U kunt reageren op deze locaties.

Denk mee over mogelijke plekken voor oplaadpalen
De gemeente heeft een kaart gemaakt met mogelijke locaties voor openbare oplaadpalen. U vindt deze kaart op de website www.leiderdorp.nl/oplaadpalen. Tot 18 juli 2016 kunt u op de locaties reageren. Wij horen graag uw mening over deze plekken. Weet u een goede locatie die nog niet op de kaart staat? Ook dat kunt u aangeven. Op de website vindt u een reactieformulier. Na 18 juli bekijken we alle reacties en passen we de kaart indien nodig aan. Daarna stelt het college de kaart met potentiƫle locaties voor openbare oplaadpalen vast.