Nieuwsbericht Gezocht: Mentoren voor de begeleiding van statushouders

Gepubliceerd op: 10 januari 2017 10:15

In februari is in Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en Oegstgeest het Project JA Statushouders (JAS) van start gegaan, bedoeld voor vluchtelingen/statushouders die gehuisvest zijn binnen de gemeente Leiden. Dit mentorproject is onderdeel van de nieuwe aanpak om vluchtelingen intensief te begeleiden naar de arbeidsmarkt en te ondersteunen om zelfstandig te kunnen functioneren.

Programma 24x24
Het programma 24x24 van het Project JAS bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal gericht zijn op de onafhankelijkheid van de nieuwe Leidenaren. Naast een inburgeringscursus wordt er ook aandacht gegeven aan vitaliteit en wat het betekent om te leven in de Nederlandse cultuur. Iedere statushouder in dit project krijgt een mentor die hem/haar ondersteunt bij het 24x24 programma. Het aantal in de Leidse regio gevestigde statushouders blijft de komende tijd flink toenemen. Daarom zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwillige mentoren voor de statushouders in de rol van leermeester.

Wat doet de mentor?
Een mentor:
• ondersteunt de statushouder bij het ontwikkelen van een sociaal netwerk
• maakt de statushouder wegwijs in de stad
• biedt een luisterend oor en signaleert soms zaken
• vertaalt culturele verschillen en herhaalt informatie over het traject
• stimuleert het spreken van Nederlands.

Praktisch gezien neemt het mentorschap ongeveer 2-3 uur per week in beslag. Een vrijwillige mentor verbindt zich voor minimaal zes maanden aan het project. Tevens wordt er ééns per zes weken een themabijeenkomst georganiseerd voor de mentoren.

Wat neemt de mentor mee?
Een mentor:
• krijgt de rol van leermeester waarin eigen kennis en ervaringen worden gedeeld
• heeft veel levenservaring en staat sterk in zijn/haar schoenen

Op basis van kennis, ervaring en wensen van de mentor wordt gezocht naar een goede match met een statushouder.

Enthousiast geworden?
Wilt u meer weten over dit project of wilt u zich als mentor aanmelden? Neem dan contact op met Liset van der Vos: l.van.der.vos@leiden.nl/ 071 516 46 37 om de mogelijkheden te bespreken.