Nieuwsbericht Glas

Gepubliceerd op: 08 augustus 2009 00:00

GlasGlas is eindeloos
Jam, pindakaas, wijn, cosmetica: het wordt allemaal in glas verpakt. In Nederland gebruiken we jaarlijks per persoon gemiddeld 30 kilogram aan glazen potten en flessen zonder statiegeld. Dit glas is vaak te herkennen aan het glasbaklogo op het etiket. Van die 30 kilogram komt nu ongeveer 22 kilogram in de glasbak terecht en wordt vervolgens gerecycled. Veel van al het verpakkingsglas komt dus nog steeds niet in de glasbak terecht. En dat is zonde, want het glas uit de glasbak wordt volledig gebruikt voor de productie van nieuw glas. En dat is weer veel beter voor het milieu èn voor de portemonnee. Glas is eindeloos opnieuw te gebruiken. De scherven van oude flessen en potten zijn de grondstof voor nieuwe flessen en potjes. Van de scherven worden in de glasfabriek nieuwe glazenverpakkingsmaterialen, zoals een jampotje, gemaakt. Als dit lege jampotje uiteindelijk weer in de glasbak belandt, begint het hele kringloopproces opnieuw. En dan wordt het jampotje misschien wel een wijnfles

Wit en gekleurd glas
Elk jaar brengen alle Leiderdorpers samen ongeveer 690 ton glas naar de glasbak. Het op kleur scheiden gebeurt echt niet voor niets. m het glas dat in de glasbak terechtkomt optimaal te kunnen gebruiken, is het noodzakelijk dat wit, groen en bruin glas op kleur gescheiden wordt. Een handvol gekleurde scherven door 1000 kilogram wit glas zorgt er namelijk voor dat van deze partij geen wit glas meer gemaakt kan worden. Scheid daarom glas op kleur!

Scheiden op kleur
Veel mensen denken dat op kleur gescheiden glas bij het legen van de glasbak weer door elkaar wordt gegooid. Dit is niet zo. De inzamelvoertuigen zijn voorzien van een laadbak met tussenschotten. Op die manier komen alle kleuren bij het legen van de glasbak in aparte delen van de laadbak terecht. Zo wordt het glas uit de glasbak ook keurig gescheiden bij de recyclingfabriek afgeleverd.

Voordelen van hergebruik glas

Het is veel beter om glas van oude glasscherven te maken dan om nieuw glas te maken.

1. Glas dat wordt hergebruikt, komt niet op de afvalberg terecht; dat voorkomt verspilling van grondstoffen en scheelt een hoop afval.

2. Er zijn minder natuurlijke grondstoffen nodig. Elke kilogram scherven spaart ongeveer 1,2 kilogram natuurlijke grondstoffen uit.

3. De glasoven hoeft minder heet te worden als ‘oud' glas wordt gebruikt. Dat scheelt energie, geld en is beter voor het milieu.

Wel in de glasbak: Wel in de glasbak:
 • Keukenglas
  Potjes en flessen
 • Drankenglas
  Flessen van wijn, vruchtensap, siroop etc.
 • Badkamerglas
  Doorzichtige crèmepotjes, parfumflesjes, medizijnflesjes, deodorantrollers van glas etc.

Niet in de glasbak (maar inleveren bij de gemeentewerf!):

 • Ovenschalen, koffiekannen en ander hittebestendig glas
 • Drinkglazen
 • Theekopjes, bloempotten en ander porselein
 • Jeneverkruiken, aardewerk en andere stenen producten
 • Spiegels, ruiten, TL-, gloei- en spaarlampen