Nieuwsbericht Illegale hennepteelt in Leiderdorp hard aangepakt

Gepubliceerd op: 30 maart 2011 00:00

Cannabis wordt vaak geassocieerd met gemoedelijke coffeeshops en kleinschalige kwekerijen in de achtertuin. Niets is minder waar, hennepteelt heeft inmiddels het onschuldige karakter ver achter zich gelaten. Het college van burgemeester en wethouders in Leiderdorp bindt de strijd aan met hennepteelt en heeft hierbij de samenwerking gezocht met de partners in de Veiligheidsregio Hollands Midden.

Hennepkwekers veroorzaken schade en overlast door lekkage en stank. Omdat hennepkwekerijen vaak provisorisch zijn ingericht, is de kans op brand door kortsluiting of oververhitting groot. Dit levert dus risico’s op voor de veiligheid in de buurt. Door de overlast ontstaan spanningen of angstgevoelens bij buurtbewoners en wordt het leefklimaat in een woonwijk ernstig aangetast.

Het college van burgemeester en wethouders in Leiderdorp heeft besloten, samen met de partners in de Veiligheidsregio Hollands Midden, hard op te treden tegen illegale hennepteelt. Onlangs is ingestemd met het ondertekenen van het convenant ‘integrale aanpak illegale hennepteelt’ waardoor nog meer en makkelijker informatie uitgewisseld kan worden tussen gemeente, politie, Openbaar Ministerie, woningbouwcorporatie en  energiemaatschappij.

Door het convenant is het mogelijk om gezamenlijk sneller op te treden. Een essentieel onderdeel van de integrale aanpak van hennepteelt is het toepassen van een combinatie van strafrechtelijke, bestuursrechtelijke en civielrechtelijke instrumenten wat het telen van cannabis minder aantrekkelijk maakt. Concrete maatregelen zijn bijvoorbeeld huisuitzetting, het beëindigen en terugvorderen van een uitkering, het navorderen door de belastingdienst en het verhalen van geleden schade door een energiebedrijf.

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een hennepkwekerij is? Bel de gemeente (071-54 58 500) of politie (0900 – 8844) of via Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000.