Nieuwsbericht Interview met Jeff Gardeniers, wethouder duurzaamheid. Een duurzamer Leiderdorp: we streven naar een 10!

Gepubliceerd op: 01 juni 2016 11:05

Dag van het Park speech 2016
Wethouder Jeff Gardeniers vertelt samen met projectleider Ivette van der Wiel
tijdens de Dag van het Park over de duurzaamheidsavond
Als wethouder duurzaamheid zet Jeff Gardeniers zich in voor een duurzamer Leiderdorp. In dit interview vertelt hij wat duurzaamheid voor hem betekent en hoe hij Leiderdorp duurzamer wil maken.

Wat betekent duurzaamheid voor u?
De wereld beter achterlaten voor toekomstige generaties.

"We zijn met veel mensen op deze wereld. Op den duur raken grondstoffen op, grondstoffen die wij nodig hebben om bijvoorbeeld voedsel te produceren, water te zuiveren en energie op te wekken. Ook produceren wij meer afval dan de aarde aankan. De aarde kan daardoor uitgeput en vervuilt raken. Daar moeten wij wat aan doen."

Hoe kunnen we hier in Leiderdorp aan bijdragen?
Lokaal bijdragen door minder afval produceren, meer afvalscheiden en samenwerken.

"Wij kunnen hier in Leiderdorp aan bijdragen door bijvoorbeeld minder afval te produceren en ons afval nog beter te scheiden. Zo kunnen grondstoffen steeds vaker opnieuw gebruikt worden. Dat is iets waar wij, de gemeente en de Leiderdorpse samenleving, ons voor in moeten zetten. In Leiderdorp is veel winst te halen op het gebied van energie. Leiderdorp heeft bijvoorbeeld veel platte daken, die geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. We moeten streven naar een energieneutraal Leiderdorp. Dat kunnen wij niet alleen. Daar is samenwerking voor nodig. Samenwerking tussen particulieren, woningbouw, bedrijven, instellingen en de overheid."

Wat doet de gemeente om duurzaamheid te bevorderen?
De gemeente Leiderdorp helpt bij het nemen van duurzaamheidsmaatregelen

"Om inwoners te helpen bij het nemen van duurzaamheidsmaatregelen kunnen zij gebruik maken van de duurzaamheidslening. Deze lening kan aangevraagd worden voor bijvoorbeeld het isoleren van uw huis of de aanschaf van zonnepanelen. Alle informatie hierover is te vinden op onze website www.leiderdorp.nl/duurzaam. Ook mooie initiatieven en voorbeelden uit de omgeving kunnen op deze website geplaatst worden. Zo kunnen we elkaar helpen duurzamer te leven.

Ook doet Leiderdorp mee aan 'Operatie Steenbreek'. Hiermee willen wij inwoners stimuleren hun tuin groener te maken. Tegenwoordig zien we namelijk steeds meer versteende tuinen. Dit lijkt mooi en makkelijk in onderhoud, maar de keerzijde is dat door verstening het water in de tuinen niet meer goed in de bodem kan worden opgevangen en direct het riool instroomt. Het riool moet dan worden aangepast om deze extra hoeveelheden water op te kunnen vangen."

Wat doet uzelf om duurzaamheid te bevorderen?
Fietsen is niet alleen beter voor het milieu, maar houdt je ook fit en gezond.

"Zoals iedereen waardeer ik het gemak van de auto, maar ik probeer wel steeds meer met de fiets of lopend te doen. Ik heb een drukke agenda en dan is de auto soms sneller, maar als het even kan laat ik de auto zeker staan. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar houd me ook fit en gezond. Dit laatste is ook duurzaam. Door regelmatig te sporten en gezond te eten blijf je langer gezond en hoef je minder een beroep te doen op hulpmiddelen. Ook probeer ik steeds meer afval te scheiden en producten die nog goed zijn, breng ik zoveel mogelijk naar de kringloopwinkel.

'Consuminderen', minder producten kopen en verbruiken, is dus ook belangrijk om duurzamer te leven. Zelf eet ik wat minder vlees, er zijn namelijk veel grondstoffen nodig om vlees te produceren. Daarnaast probeer ik vooral biologische en lokale producten te kopen. Het is belangrijk om te weten waar onze producten vandaan komen, zodat we een bewuste keuze kunnen maken in de producten die we kopen."

Hoe kan Leiderdorp, volgens u, nog duurzamer worden?
Duurzaamheid is vooral bewustwording.
"We willen de term duurzaamheid meer tastbaar te maken door concrete voorbeelden te laten zien. Bewustwording begint bij de jeugd. Het Milieu Educatief Centrum van Leiderdorp is hier een belangrijke speler in. Met hun activiteiten willen wij het belang van een goede kwaliteit van onze leefomgeving en de natuur overbrengen. Ook zijn wij onlangs gestart met het project 'Beestenbende'. Een groep enthousiaste schoolkinderen die onder begeleiding van volwassenen een aantal maal per jaar meehelpen aan een schoonmaakactie om Leiderdorp vrij van zwerfafval te krijgen.

Sinds ik als wethouder verantwoordelijk ben voor duurzaamheid in Leiderdorp, ben ik ook steeds meer bewust van geworden van duurzaamheid. Ik ben anders gaan kijken naar het belang van bijvoorbeeld groen in ons dorp voor meer biodiversiteit, afvalscheiden en het slim omgaan met energie."

Kom naar de duurzaamheidsavond op 14 juni!
"Een duurzamer Leiderdorp: we streven naar een tien! Ik ben heel benieuwd naar uw ideeën en voorbeelden. Ik hoop dat veel mensen met ons mee willen denken. Hoe meer ideeën, hoe beter! Daarom hoop ik u ook graag te zien en te spreken tijdens de duurzaamheidsavond op dinsdag 14 juni."