Nieuwsbericht Jaar van de vlinder

Gepubliceerd op: 13 april 2011 00:00

vlinder AtalantaLeiderdorp viert in 2011 het Jaar van de Vlinder. Tijdens het vlinderseizoen, van april tot oktober, worden activiteiten georganiseerd die allemaal in het teken staan van de vlinder. In de komende weken laten we u in Gemeente aan Huis kennis maken met enkele van die vaak prachtig gekleurde beestjes. Deze week: de Atalanta (Vanessa atalanta).

Vanessa atalanta

Ieder jaar vliegen grote aantallen atalanta’s uit Zuid-Europa naar Nederland en brengen hier een of meer nieuwe generaties voort.

Kenmerken
Voorvleugellengte: 26-32 mm. Het is een vrij grote zwarte vlinder met in de vleugelpunt van de voorvleugel enkele witte vlekken; vanaf de voorrand loopt een oranjerode band dwars over de vleugel naar de binnenrandhoek. Langs de achterrand van de achtervleugel ligt ook een oranjerode band.

Voorkomen
Een zeer algemene trekvlinder die verspreid over het hele land wordt gezien.

Habitat
Zwervende atalanta´s kunnen vrijwel overal gezien worden, op plaatsen met veel nectarrijke planten vaak in grote aantallen.

Waardplanten
Grote brandnetel; soms kleine brandnetel.

Vliegtijd en gedrag
Deze trekvlinder kan in Nederland tussen april en november worden waargenomen. Vanuit Zuid-Europa trekken de vlinders ieder jaar richting het noorden; ze brengen hier in de zomer een nieuwe generatie voort. In het najaar worden, vooral langs de kust, vaak groepjes trekkende atalanta's waargenomen die weer terugkeren naar het zuiden. (Zie ook de website over de film Go, Butterflies, Go!.) Behalve op nectarplanten wordt de atalanta in het najaar ook vaak aangetroffen op rottend fruit en op bloedende bomen.

Levenscyclus
Rups: mei-november; de meeste rupsen sterven hier in de late herfst. De rups leeft in een uit een of meer bladeren samengesponnen hangend tuitje aan een brandnetel en heeft een voorkeur voor brandnetels op natte tot vochtige plaatsen in de volle zon. De soort kan in Zuid-Europa in alle stadia overwinteren; in Nederland overwintert de soort incidenteel als vlinder.

(Bron: http://www.vlindernet.nl/)

 Foto André Biemans

 

Vlindertentoonstelling in het MEC

In het Milieu Educatief Centrum (MEC) is sinds z10 april een vlindertentoonstelling te zien. Het gaat met name om vlinders die in Leiderdorp regelmatig worden waargenomen. De tentoonstelling duurt tot 30 juni en is elke woensdag in het MEC te bezichtigen van 13.30 – 17.00 uur en iedere zondag van 15.00 – 17.00 uur.