Nieuwsbericht Japanse duizendknoop

Gepubliceerd op: 12 mei 2021 10:05

De Japanse duizendknoop is een plant die van nature niet in Nederland voorkomt. Dit noemen we ook wel een exoot. Omdat deze plant snel groeit en geen natuurlijke vijanden heeft, woekert hij snel als hij eenmaal ergens groeit. Het woekeren doet hij niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond met zijn wortels. Hierdoor worden andere planten en struiken verdrongen. Ook kan de plant schade veroorzaken aan funderingen, gebouwen, bestrating en riolering. Het is daarom belangrijk om deze exoot te bestrijden en als het mogelijk is te voorkomen.

Herkennen van de duizendknoop
In het voorjaar herkent u de plant aan de stengels die uit de grond komen. Deze stengels beginnen als rode bladeren. Later in het voorjaar worden de stengels en bladeren groen. U herkent de plant niet alleen aan de bladeren, maar in de zomer ook aan rode, langwerpige vlekjes op de stengel. In het najaar, wanneer de stengels bruin zijn geworden, krijgt de plant witte bloemen.

In de winter sterven de bladeren en stengels af, maar in het voorjaar komt hij weer opnieuw op. U kunt op de website www.bestrijdingduizendknoop.nl verschillende foto's vinden.

Meldpunt voor groeilocaties van duizendknopen
De gemeente werkt actief aan het verwijderen van de Japanse duizendknoop. Komt u de plant toch tegen in de openbare ruimte? U kunt ons helpen de woekering tegen te gaan en verspreiding te voorkomen door een melding te maken. Meld de groeiplaats via www.leiderdorp.nl/melding. Kies de hoofdcategorie 'Groen' en subcategorie 'Onkruid'.

Komt u de Japanse duizendknoop tegen in uw tuin? Volg dan onderstaande tips bij bestrijding op:

  • Verwijder de plant en de wortels in zijn geheel en voer de plant goed af. Zo voorkomt u dat de Japanse duizendknoop zich blijft verspreiden.
  • Als u een plant (uit uw tuin) verwijdert, doe de plant dan niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (GFT), maar doe hem bij het restafval.
  • Graaf de plant volledig uit (met tak én wortel).
  • U kunt ook tijdens het groeiseizoen (van april tot oktober) steeds de stengels en wortels zo veel mogelijk uitgraven. Door dit minimaal 1 keer per maand te doen raakt de plant uitgeput. Controleer na het uitgraven van de plant of de witte wortel nog heel is en er geen stukjes zijn achtergebleven. Als dit wel zo is, haal ze dan alsnog weg.
  • Let erop dat de wortels meters diep kunnen groeien, uit een klein stukje achtergebleven wortel groeit weer een nieuwe plant.

Voorkomen

  • Houd uw tuin goed in de gaten, de plant verspreidt zich zeer snel.
  • Voorkom dat de stengels afbreken, beschadigen of achterblijven. Uit elk achtergebleven stukje groeit weer een nieuwe plant. 
  • Maai of snoei de plant niet, daardoor maakt de plant meer wortels aan, waardoor de plant zich nog sneller verspreidt en er meer schade kan ontstaan.

Japanse Duizendknoop

Bronnen:
www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duizendknoop/#h6e8fb11b-8006-5796-ee06-1eebbfb83e1a
https://bestrijdingduizendknoop.nl/protocol/totale-protocol/
https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/strijdplan-japanseduizendknoop-samen-metinwoners