Nieuwsbericht Kennis maken met kunstenaars en sporters in Samorin

Gepubliceerd op: 28 mei 2008 00:00

overhandiging sportshirt Samorin,,Een nuttig bezoek waarbij bestaande contacten zijn versterkt en nieuwe zijn aangeboord."  Zo omschreef Bert Schouten, gemeentesecretaris van de gemeente Leiderdorp, het uitwisselingsbezoek vorige week aan zustergemeente Samorin in Slowakije.

Een delegatie van 13 personen vertrok afgelopen donderdag naar Samorin, een plaats in Slowakije (ten noorden van de Donau) waarmee Leiderdorp al vijftien jaar een vriendschapsband heeft.
 
Het bezoek stond ditmaal volledig in het teken van sport, kunst, cultuur en toerisme. Naast een deel van het college van burgemeester en wethouders en andere medewerkers van het gemeentehuis, waren ook de directeur van het Leiderdorps museum, Jos Geressen, Marijke Schellekens van het IVN (de vereniging voor natuur- en milieueducatie) en de voorzitter van voetbalvereniging RCL, Thomas Stolker van de partij.

Op donderdag maakte de groep uit Leiderdorp kennis met verschillende sporters. Er werden trainingen bijgewoond van verschillende sporten zoals schermen en voetbal. Thomas Stolker reikte een sportshirt van RCL uit aan de voorzitter van de Samorinse voetbalclub. Marijke Schellekens van het IVN gaf later op de dag een presentatie over het opzetten van fiets- en wandelroutes.

Kunstbeleid
Op vrijdag werd met elkaar uitgebreid gepraat over het kunstbeleid van beide gemeenten. Later op de dag hield een afvaardiging van het college zich bezig met de evaluatie van de samenwerking tussen Leiderdorp en Samorin. Afgesproken is om de samenwerking verder uit te diepen. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht over het aanhalen van contacten, met name met burgers, maar ook met kunstenaars en verenigingen. Daarnaast zijn concrete afspraken gemaakt over de toekomstige invulling van de stedenband nu Samorin steeds minder  gezien kan worden als een plaats waar hulp nodig is. Samorin ontwikkelt zich zo snel dat meer en meer sprake is van een gelijkwaardige gemeente. De dag eindigde met een concert van de plaatselijke muziekschool.

Op zaterdag bezocht de delegatie de omgeving van de Donau waar volop wordt gefietst en geskeelerd. Zo'n twintig kilometer buiten Samorin nam men een kijkje bij de zogeheten Gabcikovodam. De dam scheidt de Donau van een stuwmeer dat gebruikt wordt als waterreservoir. Tevens is er een sluis waarmee een hoogteverschil van 18 meter wordt overbrugd. Door het hoogteverschil komt er energie vrij die wordt omgezet in elektriciteit.

Brandweer
Op zondagochtend bracht de delegatie nog een kijkje bij de brandweer van Samorin. Door de jongere garde daar werd een demonstratie gegeven en het nieuwste materieel van de plaatselijke brandweer gepresenteerd. Vervolgens zat het bezoek erop en stapten de Leiderdorpers moe maar voldaan het vliegtuig weer in om huiswaarts te keren.

fotobijschrift: De voorzitter van RCL, Thomas Stolker (rechts) overhandigt een sportshirt aan de voorzitter van de Samorinse voetbalclub