Nieuwsbericht Kwaliteit gasleidingen in kruipruimten

Gepubliceerd op: 22 augustus 2016 17:20

Bij woningen in omringende gemeenten zijn in de kruipruimten gasleidingen van slechte kwaliteit aangetroffen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld corrosievorming of verouderend pakkingmateriaal. De gemeente roept eigenaren op de kwaliteit van gasleidingen te laten controleren op de algehele conditie. De woningeigenaar is verantwoordelijk voor de veiligheid van gasleidingen vanaf de gasmeter.

Tot in de jaren 80 werden in woningen regelmatig stalen gasleidingen gelegd. Zolang corrosie geen grip op de leidingen krijgt, is er niets aan de hand. Onbeschermde stalen gasleidingen kunnen echter gaan roesten als ze zich in een vochtige ruimten bevinden, of als ze in beton zijn gegoten dat regelmatig vochtig wordt.

Gaslek onder de vloer extra gevaarlijk
Een gaslek onder de vloer is extra gevaarlijk omdat het gas daar niet te ruiken is en zich kan ophopen. De gevolgen van een explosie zijn ernstig. De gemeente kan woningeigenaren daarom, voor hun eigen veiligheid en die van hun omgeving, verplichten de gasleidingen te laten vervangen.
Stalen gasleidingen werden tot in de jaren 80 in de woningbouw toegepast. Sinds 1986 is het verboden om stalen gasleidingen aan te leggen. Bovendien moeten leidingen worden omhuld door een mantelbuis. Ontstaat er toch een gaslek in de kruipruimte, dan komt het ontsnapte gas tussen de leiding en de mantelbuis door boven de grond.
De gemeente adviseert woningeigenaren om de gasleidingen door een erkende installateur te laten inspecteren, en zo nodig te laten vervangen.

Heeft u een stalen gasleiding?
Woont u in een huis van voor 1986, is uw kruipruimte nat of erg vochtig en woont u in een gebied met een hoge grondwaterstand? Dan adviseert de gemeente om uw stalen gasleidingen visueel én middels een zogenaamde 'druktest' te laten inspecteren. Via deze druk -of 'lektest' kan de installateur (bijvoorbeeld tijdens het reguliere C.V. onderhoud) meten of er gas ontsnapt uit een van uw leidingen.
De veiligheid van gasleidingen binnen de woning zijn de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. De netbeheerder is alleen verantwoordelijk voor het deel van de leiding tot aan de gasmeter. Huiseigenaren hebben een wettelijke plicht om te zorgen voor veilige gasleidingen. Als een eigenaar niet zijn gasleiding laat vervangen, dan treedt de gemeente op en laat de leidingen vervangen, op kosten van de bewoner. Dit kost de eigenaar veel meer geld dan dat hij zelf de leidingen had laten vervangen.

Gasmeter