Nieuwsbericht Leiderdorp en Vliko B.V. bereiken overeenstemming

Gepubliceerd op: 30 mei 2013 00:00

Afvalrecyclingbedrijf Vliko B.V. vertrekt uit Leiderdorp. De dochteronderneming van Shanks verhuist van de Achthovenerweg naar de voormalige 3M-locatie op bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude. De gemeente Leiderdorp koopt het perceel en de opstallen die Vliko achterlaat. Daarover bereikten het college van Leiderdorp en de directie van Vliko deze week overeenstemming. Donderdag 30 mei 2013 ondertekenden wethouder Herbert Zilverentant en directeur Hendrik-Jan Koen de intentieverklaring.

Gemeente Leiderdorp koopt het perceel en de opstallen van Vliko B.V voor een bedrag van 9.600.000 euro. Ook is afgesproken dat het recyclingbedrijf op zijn huidige plek op bedrijventerrein Lage Zijde gevestigd blijft totdat de nieuwe locatie in Zoeterwoude in gebruik wordt genomen. Dat is naar verwachting in 2016.

Betere plek
De nieuwe locatie biedt zowel de gemeente als Vliko voordelen. Wethouder Herbert Zilverentant: “De overlast van af- en aanrijdende vrachtwagens over de smalle wegen in de bebouwde kom van Leiderdorp en Koudekerk aan den Rijn zal sterk verminderen. Bovendien kunnen we het bedrijventerrein verkleinen en weer een stukje groen teruggeven aan de Polder Achthoven. Ik ben ook blij dat we dit moderne en toonaangevende afvalrecyclingbedrijf voor de regio behouden.”

Ook Vliko B.V. vindt de nieuwe locatie een betere plek. Directeur Hendrik-Jan Koen: “Op deze locatie kunnen wij gebruik maken van een goede aansluiting op de N11 én we kunnen er groeien. Wij ontwikkelen steeds nieuwe methoden om meer van afval te maken. Door toepassing van de modernste processen en technieken kunnen wij meer dan 94% van het inkomende afval geschikt maken voor hergebruik. Duurzaamheid is wat ons motiveert. Dat delen we met de andere ondernemers op bedrijventerrein Grote Polder en we kunnen elkaar daarin versterken.”

Financiering
Om perceel en opstallen van Vliko te kunnen kopen, vraagt Leiderdorp een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds van De Oude Rijnzone. De Oude Rijnzone is een samenwerkingsverband van de provincie  Zuid-Holland en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Leiderdorp, Rijnwoude en Zoeterwoude. Zij werken er gezamenlijk aan om in het gebied langs de Oude Rijn nu en in de toekomst voldoende ruimte te hebben voor bedrijvigheid, groen, woningen, vervoer en recreatie. Verplaatsing van Vliko B.V. is een van de afspraken die in dit verband zijn gemaakt.
Ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu investeert in het project Oude Rijnzone.

De afspraken tussen Leiderdorp en Vliko moeten de komende maanden nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad van Leiderdorp, het bestuur van de Oude Rijnzone en Shanks (het moederbedrijf van Vliko).

Ondertekening Intentieverklaring Vliko - Gemeente