Nieuwsbericht Leiderdorpse BOA's voortaan met AED op weg

Gepubliceerd op: 03 juli 2019 08:40


Afgelopen week is in de auto van de Leiderdorpse BOA's (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) een AED geplaatst. Vanaf nu hebben zij altijd een AED binnen handbereik wanneer zij onderweg zijn.

De Leiderdorpse BOA's Martin en Roy en wethouder Daan Binnendijk zijn blij met de nieuwe AED in de auto. "Wij hebben al jaren AED's binnen onze organisatie. In het gemeentehuis en in de handhavingsauto. Deze laatst genoemde is helaas vorig jaar kapot gegaan en moest nog worden vervangen. Nu hebben we weer een nieuwe, goedwerkende AED in de handhavingsauto." vertelt wethouder Binnendijk.

AED Daan, Martin, Roy

Er is gekozen voor een AED die bij veel organisaties al in gebruik is (o.a. Luchthaven Schiphol, Brandweer Amsterdam, Politie Amsterdam en handhaving Leiden). Ten opzichte van andere merken/typen AED's biedt deze AED enkele unieke functies. Zo kun je tijdens de analyse van het hartritme gewoon doorgaan met reanimeren. Daarnaast past de AED het volume aan wanneer er veel omgevingsgeluid is, zo is de AED altijd goed te verstaan. Een metronoom zorgt ervoor dat de hulpverlener het tempo tijdens de reanimatie vast kan houden. Tot slot kan met een druk op de knop het energieniveau van de AED gereduceerd worden voor een baby/kind reanimatie. Hier zijn geen aparte kinderelektroden voor nodig.

De gemeente is nog aan het onderzoeken hoe de handhavingsauto in het netwerk kan komen (zoals ook politie- en brandweerauto's met een AED op afstand aangestuurd kunnen worden) zodat deze opgeroepen kan worden bij een reanimatie.