Nieuwsbericht Loting bepaalt welke supermarkten op zondag open zijn

Gepubliceerd op: 05 oktober 2011 00:00

De C1000 van Peter de Jong aan de Santhorst mag ook volgend jaar als enige supermarkt in Leiderdorp iedere zondag van 16.00 tot 20.00 uur open zijn. Albert Heijn is in 2013 aan de beurt en Digros in 2014. Dat is het resultaat van een loting, die notaris Neve donderdag 29 september 2011 onder toeziend oog van wethouder Herbert Zilverentant uitvoerde.

Volgens de landelijke winkeltijdenwet en de plaatselijke verordening winkeltijden mag in Leiderdorp maar één supermarkt op zondag vanaf 16.00 uur zijn deuren openen. Om alle supermarkten gelijke kansen te geven, heeft het college van burgemeester en wethouders een rouleersysteem ingevoerd. Met een loting werd vorige week de volgorde van openstelling voor een aantal jaar vastgelegd. C1000, Albert Heijn en Digros deden aan de loting mee. De officiële bekendmaking leest u bij Korte berichten elders op deze pagina. Hoogvliet zag af van deelname.

Nieuw beleid

De nieuwe werkwijze is vastgelegd in de nota Beleid openstelling van avondwinkels op zon- en feestdagen op grond van de Verordening Winkeltijden Leiderdorp. Met dit beleid willen burgemeester en wethouders ondernemers meer ruimte geven om te ondernemen.

Daarnaast onderzoekt het college ook de mogelijkheden om het beleid voor koopzondagen te verruimen. De winkeltijdenwet staat nu slechts 12 reguliere koopzondagen toe. Ze biedt echter de mogelijkheid om bij ‘bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard’ extra koopzondagen aan te wijzen, zoals bij culturele en sportevenementen. Het nieuwe beleid voor koopzondagen is naar verwachting aan het eind van dit jaar klaar.

Meer informatie

De nota over de avondwinkels is te bekijken via de gemeentelijke website.  Meer informatie bij Gerbrand Kuipers, beleidsmedewerker economische zaken,
tel. (071) 54 54 873 of gkuipers@leiderdorp.nl

40 Foto loting supermarkten kopie

Na afloop van de loting legt notaris Neve de uitslag vast in een akte. Aan tafel v.l.n.r. wethouder Herbert Zilverentant van economische zaken en notaris Neve. Staand v.l.n.r. Peter de Jong van C1000, Remko van Leeuwen van Digros en Vincent Captein van Albert Heijn.