Nieuwsbericht Luizen

Gepubliceerd op: 03 juni 2018 18:25

De gemeente Leiderdorp krijgt regelmatig meldingen over een plakkerige substantie die uit de bomen druipt. Het plakkerige spul zit op auto's, stoepen en planten. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door bladluizen die in de bomen leven.

Bladluizen komen vooral voor in lindebomen, maar soms ook in esdoorns, haagbeuken of eikenbomen. Ze produceren honingdauw, een plakkerig vocht. De meeste hinder vindt plaats tussen mei en augustus. Als het koud is, produceren de luizen minder honingdauw, maar zodra het warmer wordt, worden de luizen extra actief. Ook na een flinke regenbui vermindert het aantal luizen in bomen drastisch.

Maatregelen

Luizen zijn niet schadelijk voor de volksgezondheid, maar geven wel overlast. Aan chemische bestrijding doet de gemeente Leiderdorp niet, dit is erg belastend voor het milieu. Wij laten de natuur het werk doen. Zo zijn er in de natuur volop natuurlijke vijanden die luizen bestrijden. Vooral voor andere insecten en vogels (mezen) zijn luizen een belangrijke voedselbron. Ze vormen een belangrijke schakel in de voedselketen.
We hangen komende tijd zakjes met lieveheersbeestjes in de bomen. Lieveheersbeestjes zijn één van de natuurlijke vijanden van de luizen.

 

Blijf op de hoogte van het gemeentenieuws en neem een emailabonnement op onze nieuwsbrief via www.leiderdorp.nl/nieuwsbrief.