Nieuwsbericht Natuurontwikkeling in de Bloemerd

Gepubliceerd op: 28 oktober 2009 00:00

gelderse roosDe Bloemerd is één van de natuurrijke kernen van Leiderdorp. Om natuurontwikkeling te bevorderen worden de komende jaren de nodige acties uitgevoerd. Het komende winterseizoen wordt begonnen met de groenstrook rondom de velden van Hockeyclub Alecto. De volgende beheermaatregelen worden uitgevoerd:

1. Bomen ruimte geven voor ontwikkeling
Momenteel staan er teveel bomen dicht bij elkaar, waardoor er te weinig ruimte is voor ontwikkeling. Door bomen van mindere kwaliteit te kappen krijgen duurzame bomen de kans zich in de toekomst beter te ontwikkelen. De meeste bomen zullen na het kappen weer gewoon uitlopen. Deze worden voortaan als hakhout onderhouden door ze elke vijf a zes jaar volledig  af te snoeien. Het bomenbestand bestaat momenteel overwegend uit es, eik en esdoorn.

2. Ontwikkelen van een gevarieerde struik- en kruidlaag
Omdat de bomen dicht op elkaar staan, vormen zij een gesloten ‘bladerdak'. Hierdoor is  onvoldoende ruimte en lichtinval voor zogenoemde onderbegroeiing.  Het gevolg is het ontstaat van een ‘palenbos' waar zeer beperkt ruimte is voor onderbegroeiing. Door het creëren van voldoende licht en ruimte krijgt de onderbegroeiing meer ruimte zich te ontwikkelen. Hierdoor ontstaat een gevarieerde en meer gesloten beplanting die belangrijk is voor de ontwikkeling van fauna in het gebied en bovendien meer belevingswaarde geeft aan de bezoeker. Plekken waar meer lichttoetreding is, worden overheerst door vlier en braam. Om meer variatie te krijgen, wordt een deel hiervan verwijderd zodat ruimte ontstaat voor meer variatie in beplanting.

3. veiligheid creëren langs wegen en paden
Natuurontwikkeling betekent ook het reserveren van ruimte voor afstervend hout, onder meer ten behoeve van zwammen of spechten (dode boomstammen). Om optimale veiligheid te bieden aan passanten wordt langs wegen en paden wel dode gewassen verwijderd en het dode hout uit de bomen gesnoeid.

Nieuwe aanplant
Met deze dunningsactie ontstaat ruimte voor meer gevarieerde (onder)beplanting zoals grassen, kruiden en struiken. Bestaande struiksoorten zoals de vlier, hazelaar en meidoorn wordt uitbreid met soorten als krent, kers, gelderse roos, hondsroos, kardinaalsmuts en hulst. Naast struiken worden ook enkele bomen geplant: beuk, moeraseik en hier en daar wat groepjes berken. De kruidlaag wordt bevordert door het zaaien van een mengsel van ruigte kruiden langs de bosranden. Dit mengsel bevat kruiden als valeriaan, dagkoekoeksbloem en koninginnekruid.

Bij bovengenoemde soorten is zoveel mogelijk rekening gehouden met variatie in bloei, vruchtdracht (bessen) en herfstkleur. Hierdoor ontstaat niet alleen een verrijking voor natuurontwikkeling, ook de belevingswaarde voor de bezoeker wordt aanmerkelijk verhoogd.

De genoemde beheermaatregelen worden uitgevoerd op basis van het in 2004 vastgestelde beheerplan van de Bloemerd en vinden plaats in de komende wintermaanden.

foto: gelderse roos
fotograaf: Andre Biemans