Nieuwsbericht Natuurvriendelijke oever Mauritssingel

Gepubliceerd op: 16 januari 2008 00:00

De Leiderdorpse Lente omvat veel. Het opknappen en vernieuwen van wegen, straten, bruggen en speeltoestellen. Het onderhoud van water en oevers hoort er echter ook bij.  Aan de Mauritssingel, aan de kant van de Julianastraat, wordt binnenkort de huidige oever hersteld. Er wordt daar een natuurvriendelijke oever aangelegd.

De oever wordt opgeknapt en langs de oever worden waterplanten aangebracht. Deze zorgen voor een geleidelijke overgang tussen land en water. Dat is belangrijk voor het leven in het water en op het land; watervogels kunnen er broeden en vinden op deze plek materiaal voor hun nest. Daarnaast is het een voedselbron voor insecten en kan het dienen als een geschikte, beschutte plek voor dieren om zich voort te planten. Bovendien reinigen waterplanten het water.

Speciale matten
In het water langs de Mauritssingel worden op de bodem speciale matten aangebracht, deels in het water en deels op de oever. Het gaat in totaal om 19 matten. Elk exemplaar is vijf meter lang en één meter breed. De matten zijn gemaakt van natuurlijk materiaal (kokosvezels) en worden van tevoren ingeplant met oever- en waterplanten. Zo kunt u waarschijnlijk het komend voorjaar al genieten van de waterplanten die dan zijn gegroeid en volop in bloei staan.