Nieuwsbericht Natuurvriendelijke oevers in De Houtkamp

Gepubliceerd op: 21 november 2007 00:00

 

De Leiderdorpse Lente omvat veel. Het opknappen en vernieuwen van wegen, straten, bruggen en speeltoestellen. Het onderhoud van water en oevers hoort er echter ook bij.

 

In De Houtkamp worden binnenkort natuurvriendelijke oevers aangelegd. Een meter van de oever worden waterplanten geplant. Deze zorgen voor een geleidelijke overgang tussen land en water. Dat is belangrijk voor het leven in het water en op het land; watervogels kunnen er  broeden en vinden op deze plek materiaal voor hun nest. Daarnaast is het een voedselbron voor insecten en kan het dienen als een geschikte, beschutte plek voor dieren om zich voort te planten. Bovendien reinigen waterplanten het water.

Speciale matten
Op sommige plekken in het water van De Houtkamp (naast de onlangs vernieuwde Kruisbrug) worden op de bodem speciale matten aangebracht, deels in het water en deels op de oever. Het gaat in totaal om 24 matten en elk exemplaar is vijf meter lang en één meter breed. De matten zijn gemaakt van natuurlijk materiaal (kokosvezels) en worden van tevoren ingeplant met oever- en waterplanten. Zo kunt u waarschijnlijk het komende voorjaar al genieten van de waterplanten die dan al zijn gegroeid en volop in bloei staan.