Nieuwsbericht Nederlandse Identiteitskaart niet meer gratis!

Gepubliceerd op: 22 september 2011 00:00

Met ingang van donderdag 22 september moet iedereen weer betalen voor de Nederlandse Identiteitskaart (NIK). Dit komt door een wetsvoorstel dat de regering op 21 september heeft ingediend bij de Tweede Kamer. Jongeren tot 14 jaar betalen € 9,20 en vanaf 14 jaar kost een NIK € 43,85.

Woensdag 21 september heeft de regering een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend, waarin een wettelijke grondslag wordt gecreëerd voor de heffing van rechten (leges) voor de Nederlandse Identiteitskaart. Indien de wet door het parlement wordt aanvaard, zal deze met terugwerkende kracht in werking treden met ingang van 22 september 2011.

Wordt het wetsvoorstel niet aangenomen, dan ontvangt u de leges terug. Hoe deze eventuele terugbetaling in zijn werk zal gaan, zal later worden bekend gemaakt.

De levertijd is voorlopig langer!

De levering van de NIK is voorlopig langer dan de gebruikelijke vijf werkdagen. Houd de website van de gemeente in de gaten voor nadere informatie over de levertijd van de NIK. Spoedaanvragen zijn wel weer mogelijk!

Heeft u een afspraak gemaakt voor de aanvraag van een NIK?

Heeft u de afgelopen week een afspraak gemaakt om een NIK aan te vragen? Dan moeten we u helaas teleurstellen: met ingang van 22 september moeten wij weer leges heffen.

Heeft u al een aanvraag ingediend?

Heeft u een aanvraag voor een NIK gedaan tussen 11 tot en met 21 september? Dan heeft u geen leges betaald. Dat betekent dat u ook bij het afhalen niet hoeft te betalen.

De producent van de NIK heeft aangegeven deze aanvragen vooralsnog tot 11 oktober aan te houden. U moet er rekening mee houden dat uw nieuwe document pas klaar is op een nog niet te bepalen tijdstip na 1 november. Over de leveringsdatum van de aangevraagde NIK zal u informatie kunnen vinden op onze website.

ID-kaart