Nieuwsbericht Niet langer naar politie bij verlies of diefstal ID-bewijs

Gepubliceerd op: 27 februari 2013 00:00

Gemeente neemt verklaring op

Als uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs gestolen, vermist of verloren is, meldt u dit bij de balie Burgerzaken. U hoeft niet naar de politie om aangifte te doen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een formulier in, waarin u uitlegt waarom u een nieuw document aanvraagt. Het is dus belangrijk dat u eventuele andere identificatiedocumenten meeneemt. Als u uw verloren of gestolen document heeft aangevraagd bij een andere gemeente, dan controleren wij uw identiteit bij die gemeente. Dit kan een paar dagen duren. Bij vermoeden van misbruik wordt er binnen vijf werkdagen contact met u opgenomen. Nadat uw identiteit is vastgesteld kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen.

Fraude streng aangepakt

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Mensen gebruiken deze documenten om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen kan een melding van verlies of een aangifte van diefstal nader onderzocht worden, als de afdeling Burgerzaken of de politie besluit dat het nodig is. Bijvoorbeeld omdat u in korte tijd meerdere keren een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart bent kwijtgeraakt of als gestolen heeft opgegeven.

Valse meldingen

Valse meldingen worden streng aangepakt. Om misbruik te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente de melding van vermissing. Bij vermoeden van misbruik verwijst de gemeente de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek.

 ID-kaart