Nieuwsbericht Nieuwe R-net buslijn Leiden Centraal - Leiderdorp Alrijne Ziekenhuis

Gepubliceerd op: 18 mei 2016 11:30

De provincie Zuid-Holland introduceert in samenwerking met de gemeenten Leiden en Leiderdorp een nieuwe R-net buslijn. Deze gaat vanaf december 2017 rijden van Leiden Centraal via de Willem de Zwijgerlaan, Engelendaal, Persant Snoepweg naar Leiderdorp Alrijne Ziekenhuis en vice versa. Arriva verzorgt deze Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) verbinding. De nieuwe lijn vervangt de Q-liner 365 tussen Leiden Centraal en Leiderdorp. De huidige buslijn 56 en de andere buslijnen binnen Leiderdorp blijven bestaan.

R-net
R-net is een kwaliteitskeurmerk voor openbaar vervoer in de Randstad. Het staat voor betrouwbaar, comfortabel, snel en frequent openbaar vervoer. Sinds eind 2014 rijdt R-net lijn 400 tussen Leiden en Zoetermeer. Deze lijn is zeer succesvol, het aantal reizigers is met 16 procent gegroeid en reizigers waarderen de lijn met een 7,9.

Kwaliteitsimpuls
Met de introductie van R-net op deze route willen de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Leiden en Leiderdorp een kwaliteitsimpuls geven aan het openbaar vervoer. Er komen nieuwe comfortabele haltes met digitale reizigersinformatie en overdekte voorzieningen om fietsen te parkeren. De locaties van de haltes komen grotendeels overeen met de huidige Q-liner haltes.

Ook worden maatregelen genomen voor een betere doorstroming, zodat de bus waar mogelijk voorrang krijgt en daarmee een aantrekkelijke lijn voor reizigers op de route Leiden-Leiderdorp wordt. De doorstromingsmaatregelen zijn deels al uitgevoerd (zoals op de Engelendaal) of worden binnen projecten zoals Leidse Ring Noord uitgevoerd.

Besluitvorming
De colleges van burgemeester en wethouders, en de raden van de gemeenten Leiden en Leiderdorp stellen het voorlopig ontwerp van de haltes naar verwachting voor de zomer van 2016 vast.

Informatiebijeenkomst
Tijdens de bijeenkomst over de Leidse Ring Noord op 26 mei zijn ook medewerkers van de provincie aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden over de introductie van R-net.