Nieuwsbericht Noodzaak verwijdering wilg bij Ommedijk

Gepubliceerd op: 26 oktober 2011 00:00

Onlangs heeft de gemeente een periodieke veiligheidsinspectie laten uitvoeren voor de bomen in Leiderdorp. Hieruit is gebleken dat 318 bomen ernstige gebreken vertonen en uit veiligheidsoogpunt verwijderd dienen te worden. Helaas is gebleken dat ook de wilg bij de Ommedijk als gevolg van een parasitaire aantasting gebreken vertoont. De boom heeft een leeftijd van ongeveer 50 jaar. De gemiddelde levensduur van een wilg is rond de 40 jaar. De wilg is dus aan het eind van zijn levensduur en daardoor extra vatbaar voor ziekten.
Uit de inspectie is gebleken dat de wilg wordt aangetast door de ‘dikrandtonderzwam’, een houtzwam (schimmel) die schadelijke sporen achterlaat op afgestorven delen van de boom. Op het moment dat deze schimmel zichtbaar wordt, heeft deze zich al enkele jaren in de boom bevonden en zijn schade aangericht. De schimmel tast de stevigheid van de houtstructuur dusdanig aan, dat het onverantwoord is de boom langer te behouden. Het risico is aanwezig dat de boom afbreekt.

De wilg wordt vervangen door een Amberboom, die voorheen bij de Muzenhof stond en tijdelijk aan de Cor Gordijnsingel geplant is. Hiervoor is gekozen omdat deze al van redelijk formaat is (rond de 5 meter) en past in het beeld van de wijk.