Nieuwsbericht Omgaan met de kou: tips voor binnen en buiten!

Gepubliceerd op: 09 februari 2021 14:20

Een mooi winters landschap met volop winterpret, daar kunnen we enorm van genieten! Maar kou brengt ook risico's met zich mee. Onderkoeling heeft u namelijk niet altijd in de gaten. Dit geldt vooral voor ouderen en jonge kinderen. Ook is het belangrijk goed te blijven ventileren. Daarom geven wij wat tips voor binnen- en buitenshuis:

Tips voor buitenshuis

  • Zorg ervoor dat u warm genoeg gekleed bent als u naar buiten gaat. Doe verschillende lagen kleding aan. Dat houdt de warmte beter vast dan één dikke laag.
  • Waterdichte kleding, zoals regenkleding, houdt u beter warm. Dit beschermt u tegen vocht en wind. Draag waterdichte handschoenen en schoenen met een goede zool. Hiermee voorkomt u dat u warmte kwijtraakt via de handen en voeten.
  • Als het hard waait, voelt het kouder aan. De kans op onderkoeling is dan groter. Dat geldt vooral voor handen, neus en oren. Draag dus een muts, handschoenen en een sjaal.
  • Neem een opgeladen telefoon mee. Let erop dat batterijen sneller leegraken bij kou, zorg er dus ook voor dat je telefoon niet te koud wordt.
  • Zorg ervoor dat u voldoende eet en drinkt. Dit houdt uw energie op peil.
  • Blijf in beweging als u naar buiten gaat.
  • Houd de weersvoorspelling in de gaten, vooral bij de overgang naar dooi kan het verraderlijk glad zijn.
  • Geniet van het mooie winterweer, maar houd rekening met de coronamaatregelen.

Tips voor binnenshuis

  • Zorg voor frisse lucht in huis. Houdt roosters of kiepraampjes open, ondanks de kou. Samen met een gelijkmatige verwarming zorgt ventilatie ervoor dat vocht weg kan en voorkomt schimmelvorming en koolmonoxide-vergiftiging.

Wat kunt u voor een ander doen?

  • Let bij kou goed op de mensen om u heen en help als dat nodig is. Vooral oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte of handicap zijn kwetsbaar. Vraag daarom of u iets voor ze kunt doen. Strooi bijvoorbeeld zout of doe boodschappen zodat mensen zelf de deur niet uit hoeven.

Kouderegeling
Bij lage temperaturen werken allerlei organisaties mee aan de kouderegeling, zoals gemeente, GGD, maatschappelijke opvang en politie. Alle dak- en thuislozen worden gestimuleerd om in ieder geval 's nachts naar de maatschappelijke opvang te komen (De Binnenvest in Leiden en het Leger des Heils in Gouda). Hier kunnen ze gratis of voor een kleine bijdrage overnachten en een warme maaltijd krijgen. Het advies over start en stop van de kouderegeling wordt afgegeven door de GGD Hollands Midden en dak- en thuislozen worden erover geïnformeerd als de regeling actief is.

Kent u iemand die in een onderkomen leeft dat ongeschikt is voor deze kou, dan kunt u dat overdag melden bij De Binnenvest voor regio Leiden (071 - 516 6100) of Het Leger des Heils (0182 551 375) voor regio Gouda.

De houtkachel aan?
Bij dit weer doen veel mensen de houtkachel of open haard aan. Houd rekening met je buren en stook bewust. Check voordat u de houtkachel aan doet altijd op de www.stookwijzer.nu of het op dat moment kan.

Kijk voor meer informatie op de website van de GGD.

Sneeuwpop