Nieuwsbericht Ongediertebestrijding

Gepubliceerd op: 04 juni 2018 15:00

Als u binnenshuis ongedierte signaleert, kunt u dit bij de gemeente melden via telefoonnummer (071) 5458500 of via www.leiderdorp.nl (melding doen). Binnen 4 werkdagen wordt er contact met u opgenomen om een afspraak te maken.

Advies door onze professionele bestrijders is gratis. U kunt ook een particuliere bestrijder bellen. Tevens zijn er bestrijdingsmiddelen te koop bij dierenspeciaalzaken of drogisterijen. Lees wel eerst goed de gebruiksaanwijzing. Voor een aantal dieren, waaronder ook dieren die niet beschermd zijn, wordt in het Nederlandse Soortenregister (www.nederlandsesoorten.nl) aangegeven wat de leefwijze is, welke overlast er kan zijn, welke maatregelen daartegen genomen kunnen worden, wat de beschermingsstatus is, welke afwijkingen van de verbodsbepalingen mogelijk zijn, welke middelen gebruikt mogen worden en tenslotte waar meer informatie verkregen kan worden.

Wespen
In de (na)zomer komen wespen veel voor bij terrassen, in en om woningen en tuinen. Wespen worden in het bijzonder aangetrokken door de geur van zoete stoffen. Wespen maken hun nesten op beschutte plaatsen, zoals op zolders en vlieringen, in naden, kiezen en spouwmuren, onder dakpannen, in holle bomen of oude muizengaten, in machines en soms in keukens. Deze nesten worden slechts één jaar bewoond.
Als u een wespennest op gemeentelijk grondgebied door de gemeentelijke bestrijders wilt laten verwijderen, kunt u hiervan een melding doen via telefoonnummer (071) 5458500 of www.leiderdorp.nl. Op particulier terrein worden wespen niet door de gemeente bestreden. Hiervoor dient u een particuliere bestrijden in te schakelen.

Bijen en hommels
Hebt u (over)last van bijen en hommels, dan kunt u het beste op de website van bijhouders (www.bijenhouders.nl) kijken voor een imker bij u in de buurt. Een imker kan een bijenzwerm bij u ophalen. Bijen en hommels worden niet bestreden, omdat het beschermde diersoorten zijn.

Muizen en ratten
Muizen en ratten in en om uw woning kunnen schade aanrichten. Behalve knaagschade aan levensmiddelen, isolatiematerialen, leidingen en kabels (met als gevolg storing en kortsluiting), brengen muizen en ratten ook risico's voor de volksgezondheid met zich mee.
U kunt een melding doen bij de gemeente om de muizen en ratten te bestrijden via telefoonnummer (071) 5458500 of via www.leiderdorp.nl. Binnen 4 werkdagen wordt er contact met u opgenomen voor een afspraak. Bestrijding van muizen en ratten is gratis en is voor huishoudens in Leiderdorp. Bedrijven dienen een particuliere bestrijder in te schakelen. Ongedierte door de gemeente wordt alleen binnenshuis bestreden, niet in de openbare ruimte of tuinen.

Wat kunt u tegen overlast van ratten doen?
U kunt de overlast of schade door ratten beperken en zelfs voorkomen als u de volgende maatregelen neemt:

  • Laat geen voedsel in en om uw woning slingeren
  • Strooi geen brood voor de vogels, daar komen ook ratten op af
  • Zet geen los afval naast uw huisvuilcontainer
  • Dicht gaten en kieren in en om de woning
  • Repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels.

Muskusratten
Voor het melden van overlast door muskusratten, kunt u bellen via telefoonnummer (030) 634 5700 of via https://muskusrattenbestrijding.nl.
Vleermuizen, mollen, meeuwen en steenmarters.
Dit zijn beschermde dieren en mogen daarom niet worden bestreden.