Nieuwsbericht Onkruidbestrijding

Gepubliceerd op: 02 september 2015 23:20

De gemeente ontvangt de laatste tijd veel meldingen over de staat van onderhoud in de openbare ruimte. De meldingen gaan vooral over de onkruidbestrijding op verhardingen (bijvoorbeeld bij stoepen en fietspaden) en over het onkruid in de plantsoenen.

Milieuvriendelijke onkruidbestrijding
De onkruidbestrijding op verhardingen vindt dit jaar voor het eerst plaats met een nieuw systeem. Het nieuwe systeem werkt met heet water onder hoge druk, daar waar de machine daadwerkelijk begroeiing opspoort. Deze manier van werken levert echter niet het straatbeeld op dat we voorheen kregen met de chemische onkruidbestrijding. De landelijke overheid heeft het gebruik van gif voor de bestrijding van onkruid verboden.

Groeiseizoen
Ook de manier waarop het groeiseizoen zich dit jaar heeft ontwikkeld, heeft niet bijgedragen aan een schoon straatbeeld. De eerste helft van dit seizoen was zeer droog en warm. Hierna volgde een periode van warmte en hoge vochtigheid. Het onkruid dat de eerste helft van dit seizoen niet goed kon groeien kwam hierdoor tegelijkertijd met het onkruid uit de tweede helft van het seizoen naar boven. Hierdoor ontwikkelde ongewenste onkruid zich explosief en kregen wij in één keer een dubbel aanbod. Dit is helaas moeilijk te bestrijden. Dezelfde weersomstandigheden hebben ook meegespeeld in de ontwikkeling van onkruid in de plantsoenen.

Aanplant
We hebben in Leiderdorp veel nieuwe aanplant gehad, dat nog niet het hele plantsoen opvult. Hierdoor heeft onkruid ook veel mogelijkheid gehad zich te ontwikkelen in de open stukken tussen de aanplant.

Uiteraard doen wij ons best om onkruid in de gemeente zo goed mogelijk te bestrijden. Echter zorgen de bovengenoemde omstandigheden ervoor dat het straatbeeld nooit helemaal onkruidvrij wordt. Wij hopen daarom op uw begrip. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u deze per e-mail stellen via info@leiderdorp.nl o.v.v. 'onkruidbestrijding'.