Nieuwsbericht Onthulling kunstwerk Limes

Gepubliceerd op: 11 oktober 2016 10:20

Op 19 oktober, om 14.00 uur, wordt het kunstwerk 'Pleisterplaats' op zijn definitieve locatie onthuld. De afgelopen periode stond het kunstwerk op zijn tijdelijke plaats aan de Willem-Alexanderlaan. Nu de nieuwbouwwijk in projectgebied 'Plantage' gereed is, heeft ook het kunstwerk zijn definitieve plaats gekregen.

Wethouder Jeff Gardeniers (kunst) en wethouder Kees Wassenaar (ruimtelijke ordening) onthullen gezamenlijk het kunstwerk. Vanaf 14.00 uur zijn er diverse activiteiten in het kader van de onthulling van het kunstwerk, waaronder een speurtocht.

Kunstwerk 'Pleisterplaats''.
Het kunstwerk 'Pleisterplaats' is gemaakt door Frank Halmans. Voordat de nieuwe wijk in het projectgebied 'Plantage' werd gebouwd, is hier tot 2013 archeologisch onderzoek gedaan. Veel sporen uit de Romeinse en Karolingische tijd zijn teruggevonden. Om dit onder de aandacht te brengen in het nieuw in te richten gebied, heeft kunstenaar Frank Halmans in opdracht van de gemeente Leiderdorp een kunstwerk gerealiseerd.

Barbaars gebied
In de Romeinse Tijd was Leiderdorp het barbaarse gebied, dat met zijn ligging aan de Rijn direct aan de grens van het Romeinse Rijk lag. Via het dichtbij gelegen Castellum Matilo was er uitwisseling tussen de Romeinen en de "barbaarse" kant, waar de resten uit de Plantage een bewijs van zijn; een 'pleisterplaats'.

Pleisterplaats
Met het kunstwerk heeft Halmans deze pleisterplaats vorm gegeven door een uitwisseling te maken tussen het heden en het verleden. De plek waar vroeger de Romeinse soldaat op veldtocht marcheerde, is nu een pleisterplaats voor voorbijgangers die langs de Limes een tocht maken en even kunnen uitrusten. De objecten die in het gebied zijn gevonden zien er misschien anders uit dan nu, maar hebben nog steeds dezelfde bedoeling.

Kunstwerk Limes